Nogomet
173

Humanitarna utakmica u Gradačcu: Izabranici Safeta Sušića pobijedili mlade Zmajeve 5:0

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izabranici Safeta Sušića savladali su danas u Gradačcu mladu U-21 selekciju naše zemlje 5:0. Utakmica je bila humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica, 82.360 KM, otišao je za pomoć žrtvama poplava u našoj zemlji. Utakmicu je na stadionu Banja Ilidža posmatralo 7.000 gledatelja.

Sušić je izveo sljedeći početni sastav: Begović, Mujdža, Šunjić, Spahić, Salihović, Bešić, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Ibišević i Džeko.

Mlada selekcija je počela u sljedećem sastavu: Tirić, Šivšić, Zolotić, Gojković, Špikić, Zec, Hodžić, Grahovac, Stanić, Kuzmanović i Cimirot.

Salihović pogodio za 1:0

Zmajevi su u 10. minuti izveli prvi ozbiljniji napad, Ibišević je šutirao, ali je Tirić bio na visini zadatka. Minut kasnije Spahić je nakon kornera Misimovića pokušao atraktivno petom, ali je Tirić ponovo bio dobro postavljen.

Mladi Zmajevi su u 17. minuti izveli sjajnu akciju, nakon koje je Grahovac šutirao preko gola. Samo minut poslije uzvratili su naši A reprezentativci, Pjanić je odlično uposlio Misimovića koji je iz peterca prebacio gol.

U 20. minuti desio se prvi prekršaj na utakmici, kada je Stanić faulirao Misimovića. Pjanić je u 26. minuti šutirao iz voleja nakon asistencije Medunjanina, a Tirić je ukrotio udarac. Džeko je u 29. minuti propustio veoma dobru priliku nakon centaršuta Salihovića.

Izabranici Safeta Sušića došli su u vodstvo 1:0, nakon što je Ibišević uputio loptu prema Salihoviću kojem nije bilo teško da pospremi loptu iz peterca u prazan gol, pošto je Tirić ostao "kratak". Džeko je u 37. minuti dobro šutirao glavom, a Tirić je odbranio.

Četiri minute poslije izabranici Vlade Jagodića izveli su dobru akciju, ali je ispred Kuzmanovića intervenisao Šunjić. Ibišević je u 43. minuti pogodio praznu mrežu za 2:0, a asistirao je Misimović, nakon što su sami izbili pred golmana Tirića.

Rezultatom 2:0 okončano je prvo poluvrijeme, a u nastavku Sušić je dao priliku igračima sa klupe, te su od prve minute drugog dijela počeli Avdukić, Lulić, Hajrović, Vršajević, Ibričić, Zukanović, Hadžić i Višća, dok su u igri iz početnog sastava ostali samo Mujdža i Ibišević. Jagodić je napravio nekoliko izmjena tokom drugog dijela.

Po dva gola Ibiševića i Višće

Ibišević se našao u dobroj prilici u 51. minuti, ali je Tirić ponovo dobro intervenisao. Tri minute kasnije za 3:0 pogodio je Edin Višća. Nedugo poslije Hajrović je snažno šutirao ljevicom, a golman je ponovo dobro odbranio. U 60. minuti Vršajević je dobro centrirao, a Višćin šut odbranio Tirić.

Lulić je u 63. minuti nakon dobre akcije izbio sam pred golmana, ali je šutirao pored gola. U 67. minuti, Hajrović centrira, a Ibišević postiže svoj drugi gol i pogađa za 4:0. Ibišević se u 74. minuti ponovo našao u izglednoj prilici, dobro šutirao, ali je golman odbranio šut.

Srđan Stanić je u 78. minuti napravio dobar prodor, ali je odbrana našeg A tima dobro intervenisala. Šest minuta kasnije uslijedila je još jedna dobra akcija mladih Zmajeva preko Stanića, ali je na kraju Hajrović dobro intervenisao i izbio loptu u korner, nakon kojeg je Stanić dobro šutirao, ali je Avdukić intervenisao. U 87. minuti Edin Višća je pogodio za konačnih 5:0.