Divljački pohod po Evropi
9

Hrvatski navijači razbijali i tukli se i u Švicarskoj

SRNA
Sa nereda u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Sa nereda u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Navijači hrvatske reprezentacije nakon poraza u fudbalskoj utakmici sa Španijom, osim sukoba u Mostaru, izazvali su i incident u Lucernu u Švicarskoj, gdje su se potukli sa navijačima Španije, Italije i sa policijom.

Hrvatski navijači su u Lucernu zajedno sa španskim i italijanskim navijačima gledali javni prenos utakmice, a nakon zavšetka utakmice došlo je do sukoba, koji su navodno izazvali Hrvati, bacajući stolice na španske i italijanske navijače.

Prenos je gledalo oko 300 ljudi, od kojih su većina bili Hrvati. Podataka o povrijeđenima nema, javili su hrvatski mediji. Navijači su nakon ove utakmice i u Čapljini, u Federaciji BiH, oštetili 11 automobila i više saobraćajnih znakova.

Oko 50 osoba izdvojilo se iz grupe od 200 navijača koji su šetali ulicama u pratnji policije, pri čemu je ta manja grupa oštetila 11 automobila kod Gradske tržnice. Huligani su većinom razbijali stakla na automobilima i lomili retrovizore.

Policija je privela tri starija maloljetnika zbog sumnje da su učestvovali u ovom vandalizmu. Grupa od oko 200 hrvatskih navijača sukobila se sinoć sa specijalcima u centru Mostara nedugo poslije završetka fudbalske utakmice između Hrvatske i Španije, koja je sinoć odigrana u Gdanjsku u okviru Evropskog prvenstva.

Navijači su kamenjem, saobraćajnim znakovima i flašama gađali policiju, čiji su pripadnici uzvratili suzavcem. Pritom je povrijeđeno nekoliko specijalaca, a uhapšeno je šest navijača.