Grupa A
2

Hrvatska slavila u Skoplju, Belgija deklasirala Srbiju

Totalsport
Makedonija - Hrvatska (Foto: AFP)
Makedonija - Hrvatska (Foto: AFP)
Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je u Skoplju Makedoniju s 2-1 u dvoboju grupe A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Do značajnog slavlja u lovu na brazilski Mundijal izabranici Igora Štimca došli su preokretom, nakon što su u 16. minuti primili pogodak iz prvog ozbiljnijeg napada domaćih. Hrvatska je u utakmicu krenula u postavi 4-4-2, s Marijem Mandžukićem i Nikicom Jelavićem u napadu. Kapiten Darijo Srna je igrao u odbrambenoj liniji, a u veznom su redu ordinirali Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić i Ognjen Vukojević.

U takvoj formaciji Hrvatske je bolje otvorila utakmicu, a onda je u 16. minuti Makedonija došla do vodstva preko Agima Ibraimija koji je nakon asistencije Stevice Ristića sam izbio pred Stipu Pletikosu i s lakoćom ga matirao. Dojam je da je prije toga Goran Pandev napravio prekršaj u napadu, ali sudija nije tako procijenio.

U 25. minuti je Jelavić pucao glavom preko gola, a Hrvatska reprezentacija je do izjednačenja došla u 33. minuti. Rakitić je izveo korner i na drugom golu pronašao potpuno samog Vedrana Ćorluku, koji je čak uspio i primiriti loptu te nakon toga zabiti za 1-1.

Rakitić je u 44. minuti iz slobodnog udarca iz velike daljine pokušao iznenaditi Martina Bogatinova. Tada mu nije uspjelo, ali jest u 60. minuti kada je s 30-ak metara, potpuno iskosa s lijeve strane, prebacio loše postavljenog domaćeg golmana i osigurao Hrvatskoj prvu pobjedu u Skopju u službenoj utakmici. Priliku potpuno nokautirati Makedoniju imao je u 77. minuti Nikola Kalinić, ali promašio je stopostotnu priliku. Domaći su u završnici pritisnuli Štimčevu ekipu ali ostali su bez izjednačenja, a u zadnjim je sekundama Srna pogodio stativu.

Istaknimo i da je u 64. minuti umjesto Jelavića u igru ušao Dinamov Brazilac Sammir koji je na taj način debitirao za hrvatsku reprezentaciju. Također, važno je spomenuti da zbog žutih kartona koji su dobili u večerašnjoj utakmici, u utorak u Osijeku protiv Walesa neće igrati Srna i Vukojević. Zbog istog se razloga Pandev neće moći suprotstaviti Srbiji koja je večeras u kišnom Beogradu doživjela pravi debakl protiv Belgije. Gosti su slavili s 3-0 i s Hrvatskom dijele vrh tabele - obje ekipe imaju po sedam bodova nakon tri kola.

Srbija - Belgija (Foto: AFP)
Srbija - Belgija (Foto: AFP)
Srbi su imali blagu dominaciju u početku dvoboja, ali u 34. minuti je Kevin De Bruyne nabacio s desnog krila, a Christian Benteke je pored dva domaća odbrambena igrača glavom pogodio za 0-1. U 68. minuti je Mousa Dembele s desne strane proigrao De Bruynea koji je izbio sam pred Željka Brkića i udvostručio prednost gostiju. U prvoj minuti sudijske nadoknade Dries Mertens je asistirao Jelavićevom saigraču iz Evertona Kevin Mirallas za konačnih 0-3.

Kvalifikacije za SP u Brazilu

Grupa A

Makedonija - Hrvatska 1-2 (Ibraimi 16 / Ćorluka 33, Rakitić 60) Srbija - Belgija 0-3 (Benteke 34, De Bruyne 68, MIrallas 90+1) Wales - Škotska (kasnije)

Redoslijed: 1. Belgija 7 bodova (3 utakmice), 2. Hrvatska 7 (3), 3. Srbija 4 (3), 4. Škotska 2 (2), 5. Makedonija 1 (3), 6. Wales 0 (2)