Euro 2012, grupa C
489

FOTO+VIDEO / Hrvatska savladala Irsku rezultatom 3:1

Piše: D. B.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U drugoj utakmici grupe C na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini snage su odmjerile reprezentacije Irske i Hrvatske. Hrvatska je pobijedila rezultatom 3:1.

Reprezentativci Hrvatske su odlično počeli utakmicu protiv Irske. Na asistenciju Srne je glavom pogodio Mandžukić već u 3. minuti i doveo Hrvatsku u vodstvo.

Prvu priliku za Irce je u 7. minuti propustio Duff. Njegov udarac je završio iznad gola. Pet minuta kasnije su Irci ponovo zaprijetili, ovog puta preko Andrewsa, no njegov udarac nije pronašao put do mreže golmana Pletikose.

Vodstvo Hrvatske je trajalo 16 minuta, nakon čega je izjednačenje Irskoj donio Ledger. Mrežu Pletikose je pogodio udarcem glavom.

Nakon primljenog gola Hrvati nisu odustajali. Napravili su nekoliko odličnih prilika, a svoju je u 43. minuti iskoristio Jelavić i donio novo vodstvo Hrvatskoj.

Reprezentativci Hrvatske su bili blizu trećeg gola u samom finišu prvog poluvremena, ali Rakitić udaracem glavom nije savladao golmana Givena. Na odmor se otišlo pri rezultatu 2:1 u korist Hrvatske.

Početkom drugog poluvremena su Vatreni stigli do trećeg gola. Mandžukić je u 49. minuti na asistenciju Perišića pogodio mrežu Givenovog gola. To je bio njegov drugi pogodak na ovom susretu. Minut kasnije sjajnu priliku propušta Rakitić.

Igrala se 50. minuta kada je svoj udarac isprobao Srna, ali gola nije bilo. Na drugoj strani bolje nije prošao ni Dunne u 68. minuti. Potom je pokušao i Rakitić.

Kako se utakmica bližila kraju, tako su reprezentativci Hrvatske smirivali tempo igre. Irci nisu mogli pronaći način da ugroze Pletikosin gol. U finišu je Andrews propustio priliku da ublaži poraz Irske. Susret je završen razultatom 3:1.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, grupa C:

Hrvatska - Irska 3:1 (Mandžukić 3., Ledger 19., Jelavić 43., Mandžukić 49.)