Meč Hrvatska - Srbija visokog rizika
140

FOTO / Hrvatska policija: Mogući su i sukobi domaćih navijačkih grupa

Anadolija
Krunoslav Borovec (Foto: Anadolija)
Krunoslav Borovec (Foto: Anadolija)
Nogometna utakmica Hrvatska - Srbija, koja će za dva dana biti odigrana u Zagrebu, procijenjena je događajem visokom sigurnosnog rizika zbog kojeg će veliki broj policijaca biti angažiran na osiguranju, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na konferenciji za medije u Ravnateljstvu policije, dva dana prije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, između nogometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske na zagrebačkom Maksimiru (22. marta u 18 sati), govoreno je o mjerama osiguranja koje će biti provedene da bi se spriječili mogući incidenti.

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec poručio je da policijski službenici spremno dočekuju sportski događaj za koji su se pripremali i koordinirali tri mjeseca.

"Imali smo u ovom razdoblju dva sastanka sa Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), a na prvom su bili i predstavnici Nogometnog saveza Srbije i MUP-a Republike Srbije na kojima se razgovaralo o organizacijskim i sigurnosnim aspektima utakmice. Kao što vam je poznato, odluka organizatora jednog i drugog saveza je da nema razmjene gostujućih navijača što je olakšalo poslove koje policija treba obaviti“, rekao je Borovec i naveo kako su mogući izgredi između domaćih navijačkih grupa iz različitih djelova Hrvatske.

"Jedan od mogućih rizika su prekršaji i kaznena djela potaknuti diskriminacijom, odnosno mržnjom zbog nacionalne ili druge pripadnosti te će policija spremno intenvenirati“, poručio je Borovec.

"Drugi sastanak s HNS-om bio je vezan uz ulaznice. Za ovu utakmicu su predviđene personalizirane ulaznice, što je za sigurnost izuzetno dobro jer osigurava da se ulaznice ne distribuiraju prema onima koji su ranije evindentirani zbog nasilja povezanog sa sportskim takmičenjima, a 102 osobe imaju zaštitne mjere zabrane prisustvovanja utakmici, te ćemo dosljedno kontolirati da li se to poštuje“, rekao je Borovec i dodao da su u saradnji sa HNS-om vršili provjere svih osoba kojima su ulaznice prodate, te je još pedeset i jednoj osobi dodatno zabranjen dolazak na utakmicu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Borovec je obavijestio javnost da je ministar policije donio odluku o formiranju štaba za pripremu osiguranja ove utakmice te su u njega uključeni svi segmenti policijske službe uključujući i graničnu, temeljnu, saobraćajnu i kriminalističku policiju, a sarađuju i sa sigurnosno-obavještajnim agencijama. Najavljeno je da će među navijačima na stadionu biti i veliki broj policajaca u civilu koji su specijalizirani za taj posao, te da će se vršiti foto i videonadzor.

Saradnja sa policijom Srbije ostvarena je i kroz razmjenu sigurnosnih informacija, a u Zagreb će iz Srbije doći i specijalni policijski službenici za rad sa navijačima. Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec najavio je da će biti na terenu zajedno sa hrvatskom policijom i da je riječ o četverici tzv. spotera koji pripomažu u identifikaciji mogućih navijača kojima bi inače dolazak bio zabranjen. Preprodaja ulaznica nije dozvoljena i temeljem kriminalističkih obrada stotinjak ulaznica je poništeno. Ukoliko se takve osobe pojave bit će privedene i nad njima će se vršiti kriminalističko istraživanje.

Borovec nije otkrio koliko će policajaca biti angažirano na osiguranju utakmice, ali je otkrio da će ih biti manje nego kada su igrale reprezentacija Hrvatske i Engleske, a više nego kada se igra derbi između Hajduka i Dinama. Troškovi policijskog osiguranja iznose oko 700.000 kuna (oko 94.000 eura).

Borovec se nada da će istu takvu saradnju sa srbijanskim kolegama ostvariti i na uzvratnoj utakmici u Beogradu.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Goran Burušić dao je osnovne informacije o pravilima ponašanja navijača na utakmici.

"Ulazi za gledatelje otvaraju se u 15 sati, prostori parkirališta Borongaj i kod Kipa sportista je rezervirao organizator, a bit će i javno gledanje utakmice na prostoru Trga bana Josipa Jelačića uz dodatni program organizatora. Molimo građane da u zonu stadiona i prostora Trga bana Jelačića ne donose pirotehnička sredstva, sredstva pogodna za napad i povređivanje, transparente i znakove neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a bezalkoholna pića da ne nose u staklenim bocama. Na stadion se neće moći unijeti kišobrani, upaljači, plastične boce i drugi tvrdi predmeti, te torbe i ruksaci“, poručio je Burušić navijačima.