Euro 2016
172

Hrvatska Modrićevim eurogolom savladala Tursku s minimalnih 1:0

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Hrvatska je savladala Tursku s minimalnih 1:0 u prvom kolu grupe D, a strijelac odlučujućeg gola bio je Luka Modrić u 41. minuti susreta.

Na samom početku meča, tačnije u drugoj minuti Rakitić je imao veliku priliku. Srna je centrirao sa desne strane, Rakitić je šutirao, ali lopta je otišla metar pored gola.

Potom je uslijedio nešto mirniji period utakmice bez većih prilika, te se vodila velika borba na sredini terena.

U 22. minuti Perišić je prošao po lijevoj strani i centrirao, u skoku je najviši bio Brozović, no poslao je loptu daleko preko gola.

Šest minuta kasnije nakon Srninog centaršuta lopta se odbila na vrh šesnaesterca odakle je šutirao Badelj, no njegov udarac je s lakoćom uhvatio Volkan.

Već u sljedećem napadu Turska je imala priliku da doše u vodstvo. Gonul je centrirao sa desne strane, a Tufan sa oko pet metara šutirao pravo u Subašića.

Hrvatska je do gola došla u 41. minuti susreta. Nakon Rakitićevog centaršuta sa lijeve strane odbrana Turske je intervenisala i izbila loptu na oko 25 metara od svog gola. Na loptu je natrčao Luka Modrić i iz prve šutirao, a loše postavljeni Volkan Babacan nije imao nikakve šanse da spriječi pogodak, te je Hrvatska na poluvrijeme otišla s minimalnim vodstvom 1:0.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imali su Hrvati. Rakitić se izborio za slobodan udarac na 18 metara u 52. minuti. Slobodnjak je izveo Srna, no pogodio je prečku.

Tri minute poslije kapiten Hrvatske je opet imao šansu, no iz dobre situacije njegov šut je otišao pored stative.

U 61. minuti nova šansa za Hrvatsku. Srna je izveo aut sa desne strane, a lopta dolazi do Brozovića koji iz voleja šutira preko gola.

U 72. minuti Mandžukić centrira sa desne strane za Perišića koji glavom pogađa prečku, a samo nekoliko minuta kasnije Brozović je šutirao glavom nakon ubačaja Strinića iz auta, no Babacan je izvadio loptu ispod prečke.

U posljednjih deset minuta Turska je pokušala izvršiti pritisak ka golu Subašića, no najopasniji šut je bio onaj iz 81. minute, kada je Caner izveo slobodan udarac, no njegov šut je lako ukrotio Subašić.

Do kraja meča Hrvatska je imala priliku i da udvostruči prednost, no Perišić nije uspio u situaciji jedan na jedan sa Babacanom postići gol, tačnije turski golman mu je odbranio šut.

Hrvatska: Danijel Subašić, Darijo Srna, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Milan Badelj, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Ivan Rakitić (gordon Schildenfeld 90'), Ivan Perišić (Andrej Kramarić 87'), Mario Mandžukić (Marko Pjaca 90+3').

Tuska: Volkan Babacan, Gokhan Gonul, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin, Selcuk Inan, Ozan Tufan, Arda Turan (Burak Yilmaz 65'), Oguzhan Ozkayup (Volkan Sen 46'), Hakan Calhanoglu, Cenk Tosun (Emre Mor 69').