Nogomet
0

Hrvatska: Iduće godine kreće privatizacija Dinama

FENA
Dinamo na drugom mjestu tabele (Foto: GNK Dinamo Zagreb)
Dinamo na drugom mjestu tabele (Foto: GNK Dinamo Zagreb)
U Maksimirskoj 128 održana je redovna godišnja skupština Dinama, no ovoga puta bez izvršnog predsjednika Zdravka Mamića koji je prije nekoliko dana pušten iz pritvora nakon što je položio kauciju. Zabranjeno mu je obavljati sve funkcije u klubu.

Mamić na stadion može doći kao navijač, ali ne i kao službena ili odgovorna osoba. Ne smije komunicirati sa svjedocima, ne smije u svoj ured, a time niti na skupštinu.

Na Skupštini je između ostalog bilo riječi i o najavljenom preoblikovanju kluba, finansijskim i sportskim uspjesima, ali zanimljivo nije bilo govora o kriznoj situaciji nakon niza otvorenih istraga i hapšenja vezano za poslovanje kluba.

Najvažniji zaključak je da Dinamo iduće godine kreće u privatizaciju. Direktor kluba Tomislav Svetina je istaknuo kako je priprema dokumentacije praktički privedena kraju i za dva ili tri mjeseca sve će biti zakonski pripremljeno.

"Imali smo manje smetnje radi sveprisutnosti represivnog aparata pa smo imali otežanu komunikaciju s revizorima. No sve smo riješili i tu je elaborat. Iduće godine kreće privatizacija čime pokazujemo otvorenost," naglasio je Svetina, no nije bilo govora o iznosu na koji je klub procijenjen.

Procjenu vrijednosti Dinama radi kompanija PricewaterhouseCooper, a proces Dinamova preoblikovanja počeo je u septembru prošle godine. Prije nekoliko dana Povjerenstvo za preoblikovanje klubova pri Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta izdalo je suglasnost klubu za nastavak izrade elaborata o preoblikovanju, odnosno privatizaciji čime su "modri" načinili još jedan korak bliže prema privatizaciji. Cijena kluba određuje se na osnovi revizorskog izvještaja, u koje ulazi vrijednost imovine, aktiva, pasiva, brend, zatim prava i obveze prema zaposlenicima, dobavljačima... U tu cijenu ne ulazi vrijednost igrača, ali ulaze prava i obveze prema igračima. U cijenu ne ulazi stadion, koji je gradski, ali ulazi pravo na korištenje.

Zakonom je propisano da se poziv za kupnju dionica u prvom krugu upućuje najprije lokalnoj samoupravi, dakle Gradu Zagrebu. U drugom krugu pravo kupnje dionica imaju članovi kluba u jednakim omjerima, potom ti isti članovi mogu, u trećem krugu, kupiti dionice po želji, a nakon toga, u četvrtom krugu, dionice mogu kupiti svi. To znači da bi strani investitor mogao kupiti dionice kluba tek u četvrtom krugu upisa dionica.

"U utorak imamo još jedan sastanak u Ministarstvu prosvjete i sporta i moglo bi sve vrlo brzo biti gotovo" dodao je predsjedniik kluba Mirko Barišić.