Nogomet
57

Hrvatska i Meksiko u borbi za drugi krug, okršaj Holandije i Čilea

Piše: D. B.
Trening Brazila (Foto: EPA)
Večeras se na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu igraju četiri utakmice. U grupi A se sastaju otpisani Kamerun i domaćin SP-a Brazil, kao i Hrvatska i Meksiko, reprezentacije koje se direktno bore za plasman u drugi krug. Grupa B donosi obračun Holandije i Čilea za prvo mjesto u grupi, dok Australija i Španija igraju utakmicu bez rezultatskog značaja.

Grupa A

Kamerun - Brazil 18:00

Reprezentacija Brazila nakon pobjede protiv Hrvatske i remija s Meksikom očekuje susret s Kamerunom. Brazilci imaju četiri boda, a Kamerunci ni jedan. Domaćini SP-a nemaju pravo na kiks, dok je Kamerun nakon dva poraza već otpisan. Ipak, to ne znači da Kamerunci neće učiniti sve kako bi kući otišli podignute glave.

Hrvatska - Meksiko 18:00

Hrvatska je u prvom kolu nesretno poražena od Brazila, a tome su pridonijele i sudijske greške. U drugom kolu su Vatreni ubjedljivo savladali Kamerun i tako se uključili u borbu za drugi krug. Njihovi večerašnji protivnici, sjajni Meksikanci, imaju četiri boda, pobjedu protiv Kameruna i remi s Brazilom, dok Hrvati imaju bod manje. U posljednjem kolu grupne faze će se međusobno boriti za drugi krug, Meksiku je dovoljan bod, a Hrvatskoj igra samo pobjeda.

Tabela:

  1. Brazil 4
  2. Meksiko 4
  3. Hrvatska 3
  4. Kamerun 0

Grupa B

Holandija - Čile 22:00

Holandija je na u prvom kolu demonstrirala svoju snagu visokom pobjedom protiv aktuelnog svjetskog prvaka Španije, a u drugom kolu je savladala Australiju. Holanđani će u posljednjem kolu igrati protiv Čilea, koji također ima dvije pobjede i šest osvojenih bodova. Obje reprezentacije su već u osmini finala, a u međusobnom susretu će se boriti za prvo mjesto u grupi.

Australija - Španija 22:00

Veliko iznenađenje je to što Španci nakon grupne faze idu kući, dok se od njihovih večerašnjih protivnika, reprezentacije Australije, nije previše očekivalo. Australci i Španci će večeras odigrati za častan odlazak iz Brazila.

  1. Holandija 6
  2. Čile 6
  3. Australija 0
  4. Španija 0