Euro 2012, grupa C
171

Hrvatska i Italija remizirali, strijelci Pirlo i Mandžukić

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon apsolutne dominacije i vodstva Italije pogotkom Andree Pirla u prvom dijelu, u nastavku su hrvatski nogometaši zaigrali znatno bolje i preko Marija Mandžukića došli do boda u 2. kolu grupe C na Euru (1-1).

Izabranici Slavena Bilića protiv Italije su prikazali dva oprečna lica u dva poluvremena. Prvih 45 minuta proteklo je u potpunoj dominaciji "azzurra" koji su samo zahvaljujući raspoloženom Stipi Pletikosi na odmor otišli s minimalnom prednosti.

I Slaven Bilić i njegov kolega na klupi Talijana Cesare Prandelli na teren su od početka poslali iste sastave koji su odradili i utakmice 1. kola.

Od samog početka susreta na velike su muke hrvatsku obranu stavili razigrani Mario Balotelli i Antonio Cassano čije su prve prijetnje uglavnom "sijevale" uz Pletikosine vratnice. Najviše se hrvatska "jedinica" istaknula u 37. minuti kada je u padu zaustavila dva pokušaja Marchisija sa svega pet-šest metara.

Kobna je, pak, bila 39. minuta kada je na 18 metara malo iskosa s lijeve strane Ivan Rakitić srušio Balotellija, a iz slobodnog udarca je Andrea Pirlo majstorski u svom stilu, preko živog zida, pogodio u bliži kut za zasluženo vodstvo Talijana.

Jedinu kakvu-takvu prijetnju "vatreni" su u prvih 45 minuta pred Gianluigijem Buffonom složili u 27. minuti kada je nakon kornera Darija Srne s desne strane glavom pokušao Ivan Perišić. No, bila je to laka zadaća za Buffona.

Ipak, u nastavku je Hrvatska zaigrala znatno čvršće prema naprijed, a u početnim minutama drugog poluvremena dva je puta zapucao Luka Modrić, ali oba puta preslabo za talijanskog golmana.

Prvu izmjenu Slaven Bilić je napravio u 68. minuti kada je umjesto Perišića na lijevu stranu veznog reda postavio Danijela Pranjića. Pritisak po toj strani urodio je plodom u 72. minuti kada je nakon odličnog centaršuta Ivana Strinića lopta preletjela Chiellinija, te sletjela na nogu Marija Mandžukića. Naš najbolji strijelac na Euru bez oklijevanja je na drugoj vratnici zakucao loptu u mrežu Buffona za 1-1.

Obje su reprezentacije do kraja imale nekoliko poluprilika, no ostao je po bod svakome.

Tako je Hrvatska, uz Brazil, ostala jedina ekipa koju Italija nije uspjela pobijediti u pet ili više utakmica u nizu, a Marijo Mandžukić osim što je prvi strijelac Eura zajedno s Rusom Alanom Džagojevim i Nijemcom Marijom Gometom, izjednačio je i rekord Davora Šukera od tri pogotka na kontinetnalnim smotrama u dresu nacionalne ekipe.

Kasnije u C grupi igraju Španjolska i Irska.

Podsjetimo, Hrvatska će nastupe u skupini zaključiti dvobojem protiv Španije, dok Talijani u 3. kolu idu na Irsku.

Euro, grupa C, 2. kolo:

Italija - Hrvatska 1-1 (Pirlo 39 / Mandžukić 72) Španija - Irska (20.45)

Redoslijed: 1. Hrvatska 4, 2. Italija 2, 3. Španija 1 (-1), 4. Irska 0 (-1).