Nogomet
448

Hrabro Zmajevi, vi to možete: Danas utakmica protiv Nigerije

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometna reprezentacija BiH večeras će na stadionu Arena Pantanal u Cuiabi odmjeriti snage sa Nigerijom. Bit će to okršaj selekcija koje žele osigurati drugo mjesto u grupi F i plasirati se među 16 najbolji na Mundijalu u Brazilu. Ukoliko Zmajevi ostvare pobjedu bit će nadomak drugog kruga. I remi ostavlja mogućnost prolaska dalje, dok bi poraz značio povratak kući.

Afrički Superorlovi, kako popularno zovu Nigerijce, posljednji put su prošli grupu još 1998. godine u Francuskoj. Kako naglašavaju težit će da na jubilarnom 20. Mundijalu ponove taj uspjeh.

Prizemljiti igru, nametnuti kombinatoriku

Ipak, Zmajevi imaju kvalitetniju ekipu i prema procjenama mnogih svjetskih nogometnih stručnjaka blagi su favoriti. Bh. nogometni reprezentativci trebaju prizemljiti igru, nametnuti kombinatoriku i posjedom lopte širiti protivničke linije.

U tom slučaju naši vezni igrači bi stvarali višak i ulaskom među linije Nigerije ozbiljno prijetili. To se može očekivati od Zmajeva s obzirom na potencijal. Još uvijek nije poznato da li će selektor bh. tima ponovo žrtvovati napadača (Ibiševića) za veznog igrača kako bi Zmajevi zgusnuli prostor u sredini, nametnuli posjed lopte i kako bi veznjake što više približio isturenom Džeki.

Safet Sušić je najavio jednu promjenu u udarnoj postavi u odnosu na meč sa Argentinom.

"Vjerovatno će biti jedno novo ime u početnih jedanaest. Kapiten Spahić je spreman i bit će na terenu", kazao je Pape koji nije želio otkriti da li će u okršaju sa aktuelnim afričkim prvakom krenuti sa dva napadača, odnosno da li će Ibišević uskočiti "unutra" . Također, velika je vjerovatnoća da će Ermin Bičakčić preseliti na klupu nakon loše partije protiv Gaučosa.

Vedad Ibišević je na konferenciji za novinare pred dvoboja sa izabranicima Stephena Keshija podvukao kako nije važno ko će postići pogodak.

"Važno je da igramo dobro i da funkcionišemo kao ekipa, te da protiv Nigerije pokušamo ostvariti pobjedu. U svakom slučaju treba nam najmanje bod. Oni imaju vrhunske igrače u top klubovima i ligama, kakav je Mikel. No, ne trebamo se obazirati na njim. Prije svega moramo misliti kako ćemo mi igrati", jasno je poručio strijelac jedinog pogotka za BiH protiv Argentine.

Nigerijci će prijetiti iz konrti i polukontri

I veznjak našeg tima Miralem Pjanić sa dosta optimizma očekuje duel sa Nigerijom.

"Imaju veoma kvalitetnog golmana koji u Francuskoj nije primio gol 11 utakmica. Vincent Enyeama je dobar čuvar mreže. I njima su prijeko potrebni bodovi kao i nama. Bit će teško, ali mislim da smo bolji", poručio je popularni Mire.

Bh. reprezentativci trebaju biti trkački raspoloženi jer će igrati protiv selekcije kojoj se između ostalog taj segment može dodati kao velika vrlina. Spahić i društvo odigrali su taj debitantski meč protiv Argentine i sada će im biti mnogo lakše. U slučaju trijumfa bio bi to veliki kapital na planu samopouzdanja pred treći meč sa Irancima.

Bh. reprezentativci i stručni štab sa puno optimizma očekuju sudar sa Superorlovima.

Bivši selektor Gane Milovan Rajevac vrlo dobro poznaje igru afričkih reprezentacija. U nedavnom intervjuu za naš portal je posebno naglasio.

"Reprezentacije iz Afrike igraju disciplinovano i onda im se desi nevjerovatan pad. U nekoliko minuta se potpuno timski izgube, da čovjek ne povjeruje. To treba iskoristiti, a to traje nekoliko minuta. U tom periodu bh. igrači trebaju stisnuti i postići jedan ili više pogodaka", kazao je Rajevac.

Dakako, Nigerija može biti opasan suparnik i potreban je maksimalan oprez. Protiv Irana nisu bili previše opasni u napadu, ali su stvorili nekoliko prilika. Željni su pobjeda, znaju držati loptu, te zaprijetiti iz kontri ili polukontri. Bh. reprezentativci posebno trebaju paziti na Mikela i napadača Fenerbahcea - Emenikea.

Vjerujemo kako će hrabri Zmajevi dati sve od sebe, doći do povoljnog rezultata i obradovati naciju.

Utakmica BiH – Nigerija počinje u 00:00 sati uz direktan prijenos na BHT1. Peter O'Leary sa Novog Zelanda dijelit će pravdu u ovom meču.

U našoj grupi se od 18:00 sati sastaju Argentina i Iran. Argentinci imaju tri, a Iranci jedan osvojeni bod.

Još jedan meč će biti odigran večeras i to u grupi G, u kojoj će snage odmjeriti Njemačka i Gana. Nijemci imaju tri boda, a Gana niti jedan.

Nigerija u brojkama

Selektor: Stephen Keshi FIFA ranking: 44 Najbolji FIFA ranking: 5. (april 1994.) Najlošiji FIFA ranking: 82.(novembar 1999.) Najviše nastupa: Joseph Yobo (95) Najbolji strijelac: Rashidi Yekini (37) Najveća pobjeda: Nigerija - Benin 10-1 (novembar 1959.) Najveći poraz: Gana - Nigerija 7-0 (juni 1955.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo - tri nastupa, Kup konfederacija - dva nastupa, Afrički kup nacija - 17 nastupa (tri titule) Stanovnika: 174.507.500