Nogomet
231

Hrabro i strpljivo: Sarajevo igra utakmicu desetljeća potiv Borussije

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
FK Sarajevo večeras na Koševu igra prvu utakmicu play – offa Evropske lige protiv Borussije Monchengladbach. Bez dvojbe, ekipa koja dolazi iz zemlje aktuelnog svjetskog prvaka u nogometu je favorit, ali takvi uvijek ne pobjeđuju. U Bordo timu su ovaj okršaj nazvali utakmicom desetljeća. Očekuje se da će najveći bh. stadion biti pun, a karte za sjevernu i istočnu tribinu su već rasprodate.

Nogometaši Sarajeva maksimalno su spremni za sudar sa timom iz Bundeslige.

Naravno, motiva ne nedostaje. Prvi šef struke Bordo tima Dženan Uščuplić istakao je na konferenciji za novinare da je ovo historijski meč.

"Učinit ćemo sve da pokažemo dobru igru i ostvarimo pozitivan rezultat. Razlika u kvaliteti dvije ekipe je evidentna, ali psihološka prednost je na našoj strani zato što igramo prvu utakmicu na domaćem terenu", rekao je Uščuplić.

Dakako, ovo je praznik nogometa u gradu na Miljackoj. Kapiten tima sa Koševa Amer Dupovac vjeruje da zajedno sa saigračima Sarajevo može pružiti otpor favorizovanim gostima.

"Igračima je san da zaigraju ovako veliku utakmicu. Sretni smo što predstavljamo BiH. Dat ćemo svoj maksimum i pružiti što bolju partiju na terenu", poručio je Dupovac.

Hoće li proraditi Krste Velkoski?

Bh. predstavnik imat će sjajnu podršku sa tribina i to može pozitivno utjecati na ekipu. Ne treba se zanositi da će igrači Borussije biti impresionirani ambijentom jer uvijek igraju pred punim stadionom i navikli su na takvu atmosferu. Podrška nogometašima Sarajeva stiže sa svih strana. Tako su reprezentativci Pjanić i Ibišević poručili bordo momcima da je ključno da vjeruju u sebe i da odigraju maksimalno motivisano.

Nogometaši tima sa Koševa trabaju biti hrabri, strpljivi, motivisani. Trebaju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Važnu ulogu u ovom meču imat će sredina terena. Osnovno je da Cimirot i vezni igrači držanjem sredine, primoraju stopere Borussije da ne izlaze previše u polje.

Tako će omogućiti udare sa boka i ubacivanje između linija suparnika, te svima zajedno priliku za udarac sa distance. Da bi za tu teoriju imali snage održavati ritam, u nastavku bi Uščuplić mogao ubaciti nekoga sa klupe. Krste Velkoski igra dobro za Sarajevo. Bori se, asistira, ali još uvijek nije poentirao na međunarodnoj sceni. Je li nakon Okića, Duljevića i Bilbije došao red na njega? Možda baš večeras “klikne”.

Nijemci respektuju Sarajevo

Prednost Bordo tima u večerašnjoj utakmici može biti činjenica da Borussija još uvijek nije u formi. Također, klub iz Bundeslige pokazao je velike slabosti iz prekida.

To može biti jedno od oružja Uščuplićevih trupa. Pozitivnim rezultatom na najvećem bh. stadionu napravio bi se veliki iskorak ka ostvarenju sna.

Gosti iz Njemačke sa respektom su govorili o Bordo timu.

Trener Lucien Favre istakao je kako bh. tim ima tehnički jaku ekipu i da Sarajevo igra brzo i dobro.

"Uspjeli su izbaciti Atromitos koji je bio četvrti u grčkoj ligi. Mi moramo odigrati dobro u polju, praviti presing i na adekvatan način odgovoriti na presing protivnika. Što se tiče navijača, znamo da Sarajevo ima odlične fanove, ali smo mi navikli da igramo i pred 50.000 ljudi, tako da ćemo se skoncentrisati samo na utakmicu", naglasio je Favre.

Utakmica na stadionu “Asim Ferhatović Hase”počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na FACE TV.