Bayern
0

Höneß se oprašta ugovorom od 200 miliona eura

Totalsport
Na skupštini kluba 27. novembra Uli Höneß će se povući s mjesta prvog operativca FC Bayerna. Oprostit će se ugovorom s Audijem koji će u klupsku blagajnu donijeti preko 200 miliona eura.

Informaciju donosi njemački Bild, a ista se nastavlja na izjavu direktora bavarskog nogometnog kluba koju je u nedjelju dao u TV-emisiji Sky 90.

  • Radi se o kombinaciji sponzorstva i preuzimanja određenog postotka vlasničke strukture. Riječ je o iznosu koji značajno premašuje 100 miliona eura. Ako je Schalke uspio pribaviti 25 miliona eura, mi smo morali malo bolje od toga – rekao je Höneß, koji bi trebao naslijediti Franza Beckenbauera na mjestu predsjednika kluba odnosno njegovog Nadzornog odbora, dok će ga u njegovom dosadašnjem uredu zamijeniti zasad još uvijek samo sportski direktor Christian Nerlinger.

Prema saznanjima Bilda, svota o kojoj je govorio Höneß penje se i preko 200 miliona eura. Radi se, navodi isti izvor, o otkupu devet posto klupskih dionica, za koje će njemački gigant auto-industrije platiti oko 90 miliona eura. Ostatak će biti sponzorski ugovor kojim će Bayern oglašavati proizvođača automobila u sljedećih deset godina.

Bild također piše da taj novac neće biti investiran u dovođenje novih zvijezda, već u financiranje superluksuznoga i skupocjenog stadiona. Poznato je da je prvi paket klupskih dionica vodstvo kluba na tržište kapitala lansiralo 2001. godine, te da je Adidas postao prvi privatni suvlasnik bavarskog ponosa. Desetpostotno vlasništvo u dioničkoj strukturu koštalo je proizvođača sportske opreme 77 miliona eura. I taj je novac u potpunosti utrošen u finansiranje Allianz Arene.

Formalno bi ugovor s Audijem trebao biti predstavljen uoči spomenute godišnje skupštine. Njime će se Höneß oprostiti o vođenja klupske operative.