Nogomet
0

Holanđani tuže Hiddinka za utaju poreza

FENA
Guus Hiddink
Guus Hiddink
Holandski državni tužilac zatražio je zatvorsku kaznu od 10 mjeseci za selektora ruske nogometne reprezentacije Guusa Hiddinka zbog utaje poreza.

Prema tvrdnjama tužiteljstva legendarni holandski stručnjak je utajio 1,4 miliona eura poreza lažno se predstavljajući kao stanovnik Belgije od 2002. do 2003. godine.

"Njegova prijava boravka u Belgiji je smiješna. Hiddink u toj zemlji nije prespavao niti jednu noć", tvrde tužitelji.

Hiddink je priznao kako nije spavao u Belgiji opisavši se kao "nogometnim nomadom bez doma". Prema holandskom zakonu maksimalna kazna za ovaj slučaj utaje je šest godina, dok tužitelji u Hiddinkovom slučaju traže 10 mjeseci zatvora.

Naredno saslušanje održat će se 12. februara, a proces bi se trebao završiti do kraja mjeseca.

Hiddink nije želio komentirati slučaj, a niti njegovi poslodavci, čelnici Ruskog nogometnog saveza nisu bili previše uznemireni vijestima iz Amsterdama.

"Uvjeren sam da Hiddink neće završiti u zatvoru. Ako ga proglase krivim mogao bi dobiti novčanu kaznu. Holandija je civilizirana zemlja", kazao je predsjednik Ruskog nogometnog saveza Vitali Mutko.

Hiddink se trenutno nalazi u Amsterdamu gdje će u srijedu reprezentacije Rusije u prijateljskom susretu odmjeriti snage protiv Holandije.