Bolna tačka "oranja"
0

VIDEO / Holanđani strahuju od penala

Piše: E. Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Dvjema pobjedama u grupi (protiv Danske i Japana) nogometna reprezentacija Holandije izborila je plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva na jugu Afrike. No, teške frustracije iz narandžaste prošlosti brinu ih pred nastavak takmičenja. Naime, jedanaesterci su bolna tačka Holanđana.

Na posljednjih osam velikih takmičenja Holanđani su čak četiri puta ispali nakon izvođenja jedanaesteraca. Na EP-u 1992. eliminisala ih je Danska u polufinalu. Četiri godine kasnije na identičan način porazili su ih Francuzi u četvrtfinalu.

Na planetarnom izlogu nogometa 1998. ispali su, također na penale, zbog Brazila, da bi ih na kontinentalnoj smotri 2000. godine zadesila ista sudbina – ovoga puta precizniji sa jedanaest metara bili su Italijani u polufinalu. Ipak, na EP-u u Portugalu 2004. bili su uspješniji, pa su kući poslali Šveđane nakon jedanaesteraca.

Posebno su zabrinuti za nesigurne šutere, jer golmani često zaustave udarce suparničkih igrača. Recimo, prije dvije godine na EP-u podno Alpa tadašnji selektor "tulipana" Marco van Basten konstantno je od svojih izabranika tražio da vježbaju izvođenje jedanaesteraca. Tako su Sneijder, Roben, Van der Vaart i društvo bili potpuno spremni za scenarij izvođenja kaznenih udaraca. Na kraju ih je porazila Rusija u regularnom toku.

Aktuelni selektor Bert van Marwijk, osim po osvajanju Kupa UEFA sa Feyenoordom, poznat po tome što je punac Marka van Bommela, nacionalnu vrstu sprema za scenarij koji ih prati kroz historiju.

Maarten Stekelenburg je solidan golman, a na vratima je zamijenio legendarnog Van der Saara, koji je prije dvije godine donio naslov prvaka Evrope Manchester Unitedu upravo odbranom jedanaesterca. Zaustavio je udarac Nicolasa Anelke.

"Samo neka poentiraju do devedesete minute, da priča ne ode u jedanaesterce", stav je većine navijača Holandije.