Nogomet
558

Holanđani nokautirali svjetske i evropske prvake, petarda u golu Španije

Piše: J. H.
U reprizi finala Svjetskog prvenstva iz 2010. godine večeras su se na Areni Fonte Nova ponovo susreli Španija i Holandija. Holanđani su se odužili za poraz iz Južne Afrike te sa 5:1 demolirali Špance u Salvadoru.

Holanđani su odmah zaprijetili u uvodnom dijelu utakmice. Sneijder je mogao Oranjeu donijeti vodstvo u sedmoj minuti, ali je Casillas sjajnom odbranom još jednom pokazao zbog čega ga mnogi nazivaju najboljim golmanom svijeta.

Nekoliko minuta kasnije uzvratili su Španci preko Inieste koji je šutirao sa nekih 20-tak metara, ali je lopta otišla preko gola.

Sudija Rizzoli je dosudio sumnjiv penal nad Digom Costom koji je u gol pretvorio Xabi Alonso.

Mogli su Španci sa 2:0 otići na odmor. Iniesta je sjajno pronašao Silvu koji je lobom pokušao matirati golmana Holandije, ali nije uspio.

Uslijedio je odgovor Holanđana. U 45. minuti, najljepšim golom dosadašnjeg dijela Mundijala, Robin van Persie je donio izjednačenje Holanđanima. Daley Blind je dugom loptom pronašao kapitena Holandije koji glavom lobuje nemoćnog Casillasa. Gol koji je itekako podsjetio na onaj Henrika Larssona sa Erua 2004. godine u utakmici između Švedske i Bugarske.

Potpuni preokret desio se početkom drugog dijela. Robben je dobio odličnu loptu u šesnaestercu, jednim potezom izbacio Piquea, Ramos zakasnio na šut krlnog napadača koji matira golmana Španije. U ulozi asistenta ponovo je bio Blind.

Onda je uslijedila najljepša akcija na utakmici koja, nažalost, nije završila golom Holanđana. Sjajan šut Van Persieja iskosa sa desne strane završio je na prečki gola Španije.

No, ubrzo je došao i treći gol Holanđana čiji je autor Stefan de Vrij. Stoper Feyenoorda iskoristio je odličan ubačaj sa lijeve strane te glavom postigao gol za vodstvo od 3:1.

Za potpuni debakl Španaca itekako je zaslužan Casillas koji nije doboro primio povratnu loptu, Van Persie je natrčao te po drugi put večeras savladao Casillasa.

Aktuelne svjetske i evropske prvake dotukao je Robben još jednom solo akcijom.

Mogli su Holanđani i do šestog gola, ali Robben i Sneijder nisu bili precizni na samom kraju utakmice.

Prva utakmica grupe B:

Holandija -Španija 5:1 (Xabi Alonso 27; Van Persie 44, 72, Robben 53, 80, De Vrij 65)