Nogomet
0

VIDEO / Holandija ide u četvrtfinale!

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Holandska nogometna reprezentacija izborila je plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi rutiniranom 2-1 pobjedom nad Slovačkom.

Dvoboj osmine finala odigran je na Durban stadionu u istoimenom gradu, a Holanđani su na kraju slavili golovima Arjena Robbena i Wesleyja Sneijdera, dok je za slovačku utješni gol zabio Robert Vittek iz jedanaesterca doslovno u posljedjim sekundama susreta.

Holanđani su bili bolja ekipa na terenu, a iako je Slovačka imala svoje prilike, posebice u drugom dijelu, nije ih uspjela iskoristiti i tako nakon pobjede nad Talijanima uzeti i drugi “skalp” nekog velikana na Mundijalu.

Prvu veliku šansu na utakmici imala je Holandija u 11. minuti preko Wesleyja Sneijdera, ali je njegov udarac u bliži kut s nekih 12-ak metara uspio ukrotiti golman Jan Mucha. Slovački golman ipak nije uspio zaustaviti sljedeći pokušaj Holanđana, tačnije udarac Arjena Robbena s dvadesetak metara u njegov donji lijevi ugao.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Holanđana 1-0, a u nastavku je ekipa Berta van Marwijka imala odmah na početku dvije velike prilike. Pucali su u 50., odnosno 51. minuti Robben i Robin van Persie, ali nisu uspjeli poslati loptu u mrežu, da bi Slovaci u 67. minuti u dva navrata također promašili dvije stopostotne prilike. Tačnije, u prilikama su se našli Miroslav Štoch i Robert Vittek, ali je njihove udarce krajnjim naporom uspio zaustaviti Maarten Stekelenburg.

U vodstvo 2-0 Holanđane je doveo Sneijder udarcem iz sredine kaznenog prostora, nakon što mu je prethodno sjajno asistirao Dirk Kuyt, prethodno zavaravši golmana Muchu. Sneijderu potom nije bilo teško postići svoj drugi gol na Mundijalu.

Konačan rezultat postavio je Vittek s bijele tačke u trećoj minuti sudačke nadoknade nakon što je prethodno Martina Jakubka u kaznenom prostoru oborio golman Stekelenburg. Bio je to Vitteku četvrti gol u Južnoj Africi, čime se izjednačio s Gonzalom Higuainom kao najbolji strijelac SP-a.

Holanđani su ovom pobjedom izjednačili rekord Brazila od 12 uzastopnih pobjeda uzevši u obzir kvalifikacije za SP, te sam nastup na Mundijalu. Brazilcima je to uspjelo 1970. godine, kada su spojili šest pobjeda u kvalifikacijama i potom osvojili naslov svjetskih prvaka na Mundijalu u Meksiku. Holanđani su vezali osam pobjeda u kvalifikacijama za SP i sada ih upisali još četiri u Južnoafričkoj Republici, a za obaranje rekorda na putu će im stajati pobjednik dvoboja između Brazila i Čilea.

Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala:

Holandija – Slovačka 2-1(Robben 18, Sneijder 84 / Vittek 90+3)