Nogomet
0

Holandija i Brazil favoriti za četvrfinale

Sarajevo-x.com
Na današnjem rasporedu osmine finala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici su utakmice Holandija – Slovačka, koja se igra u 16 sati, i Brazil – Čile u 20.30 sati.

Susret između Holandije i Slovačke duel je reprezentacija sa različitim očekivanjima. Holanđani važe za jedne od favorita turnira, dok je ovo Slovačkoj prvi samostalni nastup na svjetskim prvenstvima i sigurno su zadovoljni ostvarenim rezultatom, pa će igrati bez posebnog pritiska.

Holandija je, za razliku od drugih velikih evropskih reprezentacija, suvereno osvojila prvo mjesto u grupi. "Oranje" posjeduje dubinu i svestranost u igri, a veliko ohrabrenje i pojačanje predstavlja povratak Arjena Robbena.

Slovačka je već šokirala aktuelne svjetske prvake Italijane i uspjela je postići odličnu formu kada je najvažnije.

Svoje su neiskustvo Slovaci pokazali u susretu sa Novim Zelandom primivši kasni gol, a zatim i protiv Paragvaja kada su poraženi. Ipak, uspjeli su iznenaditi sportsku javnost i ostvariti senzacionalnu pobjedu nad Italijom od 3:2.

U drugom susretu Brazil će do četvrtfinala pokušati doći trećom pobjedom nad Čileom na svjetskim prvenstvima. Bez obzira sa kim se sastaju, Brazil je pod velikim pritiskom s obzirom da na svako prvenstvo dolaze kao najozbiljniji kandidati za naslov.

Peterostruki svjetski prvac u susretima sa Portugalom i Sjevernom Korejom mučili su se protivničkim odbranama. Iako su bili dominantni u posjedu lopte, teško su stvarili prilike.

Čile će se morati poslužiti istim receptom kao i S. Koreja i Portugal kako bi zatvorili uvijek opasne Robinha, Kaku i Luisa.

Izabranici Marcela Bielse bit će oslabljeni za isključenog Marca Estradu i suspendovani dvojac Walda Poncea i Garyja Medela, dok je nastup Filipa Mele i Julia Baptiste pod znakom pitanja zbog povreda.

Osminafinala: Holandija - Slovačka u 16 sati Brazil - Čile u 20.30 sati