Počinje četvrtfinale SP-a
0

Holandija, Brazil, Urugvaj i Gana u borbi za polufinale

Sarajevo-x.com
Mjesto među posljednja četiri na južnoafričkom Svjetskom prvenstvu pronaći će u subotu pobjednik dvoboja brazilske i holandske nogometne reprezentacije (16 sati), te bolji iz meča Urugvaj - Gana (20:30).

Nekadašnji "totalni nogomet" u izvedbi Holanđanina u JAR-u je izostao, premda se "oranju" po pitanju rezultata nema šta prigovoriti. Do četvrtfinala su stigli isključivo na krilima pobjeda, no pred njima je zasigurno najveći ispit turnir, ogled protiv ekipe koju mnogi smatraju prvim favoritom ovog Mundijala.

Danska, Japan, Kamerun, a potom i Slovačka niti imaju karizmu, niti igru brazilske nogometne reprezentacije, premda sjajan niz u kojem su igrači Holandije ne daje za pravo nikome unaprijed ih otpisati iz nadolazeće utakmice.

"Možemo igrati bolje nego kroz dosadašnji dio takmičenja. Istina je da iza nas stoje rezultati, ali igru svakako možemo podići na višu, za nas prepoznatljivu razinu igre. I siguran sam da ćemo to protiv Brazila napraviti", najavio je dobru igru krilni igrač Holanđana Eljero Elia.

"Meni je jedini cilj naslov svjetskoga prvaka. Protiv Holandije nas očekuje teška utakmica, no za nju smo spremni i dočekujemo ju puni samopouzdanja", kazao je brazilski napadač Robinho, strijelac do sada jednog gola na SP-u (protiv Čilea).

U petak, u večernjem terminu (20.30 sati) četvrtfinale će na Svjetskom nogometnom prvenstvu, na jugu Afrike, odigrati Urugvaj i Gana.

Velika prilika se otvorila za obje reprezentacije, koje ipak nisu bile u uskom krugu favorita prije početka Mundijala, a pobjednik u petak navečer će dogurati veoma daleko, sve do polufinala.

Evidentno je po izjavama iz oba tabora da se čak malo i plaše takvog velikog rezultata.

"Gana će biti naš najveći test dosada. Brzi su i jaki u duelu. Svaku utakmicu su dosad odigrali na visokom nivou, a posebno su me impresionirali u onoj jedinoj gdje su izgubili, protiv Njemačke. To dodatno govori o njihovoj kvaliteti", bile su riječi Diega Forlana, jednog od najvećih aduta Urugvaja prije ovog ogleda.

Forlan je dosad postigao dva pogotka na prvenstvu, a uprkos lakšoj povredi nožnog palca tokom utakmice osmine finala protiv Južne Koreje, nema nikakve prepreke u njegovom nastupu u petak.

SP, četvrtfinale, petak:

Brazil - Holandija, 16 sati Urugvaj - Gana, 20:30 sati