Nogomet
9

Hoffenheim - njemačka nogometna bajka

Klix.ba
Dietmar Hopp
Dietmar Hopp
Bayern Minhen je najuspješniji klub u historiji njemačkog fudbala, jer je osvojio Bundesligu 24 puta, a najbliži mu je FC Nürnberg s devet naslova. Međutim, jedna od najznačajnijih priča njemačkog fudbala vezuje se za Hoffenheim, klub iz mjesta sa samo 3.300 stanovnika na jugozapadu Njemačke.

Priča je počela još 2008. godine kada je Hoffenheim, klub iz pete lige dospio do elitnog razreda njemačkog nogometa, i to sve u roku od osam godina.

Čovjek koji je omogućio tako nešto je Dietmar Hopp, suosnivač firme SAP AG, jedne od najvećih svjetskih softverskih kompanija. Hopp, koji je igrao u mlađim kategorijama kluba, u Hoffenheim se vratio 1999. kao finansijer. Uložio je značajan novac, a to se u kratkom roku vratilo kroz rezultate.

Ambiciozni Dietmar, koji je rangiran među 700 najbogatijih ljudi svijeta, prema magazinu Forbes, postao je malo razočaran kada je klub "zapeo" u trećoj ligi, te je uložio dodatne napore, što je u konačnici dovelo do plasmana u Bundesligu, piše The News International.

A onda je klub imao zapanjujući debi u Bundesligi te su osvojili titulu jesenjeg prvaka. U napadu su imali trojicu igrača u vrhunskoj formi, bili su to Demba Ba, Chinedu Obasi i bh. reprezentativac Vedad Ibišević, koji su zajedno u 17 utakmica postigli 42 gola. Mnogi su tada mislili da će Hoffenheim u svome debiju osvojiti Bundesligu ali je sudbina bila drugačija.

Ibišević koji je bio na vrhu liste strijelaca sa 18 golova u jesenjem dijelu zaradio je povredu i morao je propustiti ostatak sezone. Bio je to veliki udarac za tim, koji se kasnije suočio sa još nekim povredama i suspenzijama. Na kraju su završili na sedmom mjestu, ali još važnije, od tada do danas su zadržali status bundesligaša.

Prije promocije u Bundesligu tim je igrao na stadionu kapaciteta 5.000 mjesta, ali su 2006. odlučili izgraditi veći stadion, tako da danas imaju 30.000 sjedišta na svojoj Rhein Necker Areni.

Tako je Hoffenheimova bajka ušla u anale ove igre, te se mnogi ugledaju na njihov model. Ali, šta je to što je romantično u cijeloj ovoj priči. Svi u mladosti sanjaju o tome da svoj tim dovedu na vrh, a Dietmar Hopp je u tome i uspio.