Nogomet
4

Hoeness za sada ostaje predsjednik Bayerna

Totalsport
Uli Hoeness (Foto: AFP)
Uli Hoeness (Foto: AFP)
Nekadašnji veliki nogometaš Uli Hoeness ostaje predsjednik njemačkog nogometnog kluba Bayerna iz Minhena, iako mu zbog utaje poreza prijeti zatvorska kazna i do 10 godina.

Tako je odlučio Nadzorni odbor kluba, kojem je Hoeness ponudio ostavku kako ne bi nanio štetu bavarskom klubu, kojeg nakon osvajanja Bundesliga očekuju još dva finala - njemačkog kupa i Lige prvaka.

No, Nadzorni je odbor pritom naglasio da će pratiti razvoj slučaja, te da postoji mogućnost i da Hoenessa smjene s pozicije ukoliko mu se dokaže krivica.

Podsjetimo, Hoeness je pod istragom Njemačkog poreznog ureda jer je navodno na tajni račun u jednoj švicarskoj banci spremio oko 20 miliona eura od sumnjivih transakcija za koje nije platio porez. On je potvrdio informaciju medijima, ali je naglasio kako se u januaru ove godine sam prijavio poreznicima.

No, uprkos tome, u martu je izdan sudski nalog za njegovo hapšenje. Bild piše da su istražitelji došli u Hoenessov dom i predočili mu nalog, ali predsjednik Bayerna je navodno odmah prebacio na račun države pet miliona eura za jamčevinu, pa nije odveden u pritvor. U svakom slučaju, čini se da se Hoenessu ne piše dobro.