Nogomet
3

Hodgson: Bit ćemo težak protivnik svima; Slutski: Osjećamo odgovornost jer nas gleda cijela zemlja

Klix.ba
Roy Hodgson i Leonid Slutski (Foto: AFP)
Roy Hodgson i Leonid Slutski (Foto: AFP)
U 1. kolu grupe B Evropskog prvenstva u Francuskoj večeras će na stadionu Velodrome snage odmjeriti Engleska i Rusija. Selektori obje reprezentacije su bili oprezni u izjavama, ali odlučni da naprave dobar rezultat.

Reprezentacija Engleske se gotovo u potpunosti promijenila u odnosu na prošli Euro, a toga je itekako svjestan selektor Roy Hodgson.

"Imamo kvalitet, nema sumnje u to, ali je činjenica da smo mlad i neiskusan tim. U ekipi imamo samo trojicu igrača koji su nastupili na Evropskom prvenstvu 2012. godine", izjavio je Hodgson.

Iako je ekipa veoma mlada, selektor Engleza ima sjajne igrače na raspolaganju.

"Teško je izabrati 11 igrača koji će zaigrati od prve minute, jer na raspolaganju imam toliko dobrih nogometaša koji veoma lako mogu biti vođe na terenu. Drago mi je što sam na slatkim mukama, iako smo odigrali tri dobre utakmice i obavili intenzivne treninge prije početka EP, još uvijek imamo sve igrače na broju. Znamo da imamo ekipu koja će, ako nastupi na nivou koji može dostići, biti težak protivnik svima", rekao je šef stručnog štaba reprezentacije Engleske.

Respekt prema protivniku nije krio.

"Rusiju izuzetno respektujemo, mislimo da je to dobra reprezentacija, iskusan tim s mnogo igrača koji već dugo igraju za CSKA i Zenit", dodao je Hodgson.

Rusija također ima visoke ambicije na EP i namjerava pružiti žestok otpor Engleskoj. Ipak, za rusku reprezentaciju je protivnik uglavnom nepoznanica.

"Da poznajemo reprezentaciju Engleske, bilo bi nam mnogo lakše. Ekipu ćemo izabrati što je kasnije moguće. Uvijek je dilema između mladosti i iskustva, nemoguće je reći šta je bolje. Imamo mnogo igrača koji će prvi put zaigrati na jednom velikom turniru", izjavio je selektor Rusije Leonid Slutski.

Cilj njegove ekipe je da navijači budu ponosni na njih.

"Mislim da bi bilo nekorektno reći da je ovo najvažnija utakmica u mojoj karijeri. Ipak, osjećamo mnogo odgovornosti, gleda nas cijela zemlja. Želim da igramo dobar nogomet za naše navijače te da ih razveselimo dobrim rezultatom", izjavio je Slutski.

Utakmica Engleska - Rusija počinje u 21:00 sati.