Nakon odlaska u Kinu
109

VIDEO / Hoće li Zmajevi nastaviti kvalifikacije bez Zvjezdana Misimovića?

Piše: Edin Isanović
Zvjezdan Misimović
Zvjezdan Misimović
Bh. nogometni reprezentativac Zvjezdan Misimović potpisao je u petak trogodišnji ugovor sa kineskim klubom Guizhou Renhe. S obzirom da je selektor našeg državnog tima Safet Sušić često naglašava da igrači koji potpišu za kineske klubove neće dobivati poziv u nacionalni tim, postavlja se logično pitanje - hoćemo li nastavak kvalifikacija igrati bez Zvjezdana Misimovića?

Misimović je izuzetno važan igrač Zmajeva u posljednjih nekoliko godina. Debitovao je za reprezentaciju prije devet godina kada smo igrali sa Makedonijom (18. februara 2004. godine). Zamijenio je Elvira Bolića u 61.minuti.

Karijeru počeo u bavarskom velikanu Bayernu

Zvjezdan je svoju igračku karijeru počeo graditi u rodnom Munchenu, nastupajući za Bayern. No, u bavarskom klubu odigrao je svega nekoliko zvaničnih utakmica.

Potom je preselio u Bochum koji je poznat po tome da pruža prilku mladim i neafirmisanim igračima. Igrao je odlično, pa je po okončanju sezone dobio nekoliko primamljivih ponuda. Odabrao je Nürnberg (u jednoj sezoni postigao 10 golova u 28 dvoboja), ali je nakon ispadanja u niži rang odlučio da promijeni sredinu. Felix Maghat ga je potom doveo u Wolfsburg i napravio sjajan potez.

Na kraju sezone Vukovi su dotakli vrh, prvi put u svojoj historiji, a Misimović je promovisan u prvog asistenta lige. Njegovim dodavanjima Felix Magath izgradio je ekipu šampionskih razmjera. Misimović je u to vrijeme igrao u izvanrednoj formi, perfektnim loptama pronalazio je saigrače u suparničkim šesnaestercima.

Sukobi sa Hagijem

Iz grada automobila preselio je u Istanbul. Svoj “autogram” stavio je na ugovor sa Galatasarayem. Međutim, nije puno igrao. Stalni sukobi sa tadašnjim prvim šefom struke Rumunom Hagijem natjerali su ga da razmišlja o odlasku. Kada je stigla ponuda Dinama iz Moskve, dvojbe nije bilo. Preselio je u Rusiju. Nije igrao standarno, ali je bio zadovoljan.

Međutim, nakon dolaska rumunskog trenera Dana Petresckog, u august 2012.godine, Misimović je većinu utakmica odgledao sa klupe. Bilo je jasno da će ponovo potražiti drugi klub. Pomalo neočekivano završio je u Kini.

Drugi strijelac državnog tima

Prema zvaničnoj statistici N/FSBiH Misimović je odigrao 73 utakmice za bh. nacionalni tim, postigao je 25 pogodaka i drugi je na listi strijelaca. Bolji od njega je Edin Džeko koji je poentirao 26 puta.

Treba napomenuti da je Misimović odigrao nekoliko utakmica za mlađe selekcije tadašnje Jugoslavije. Uvijek je naglašavao da najveće zasluge za njegov dolazak u bh. tim ima bivši saigrač iz Bayerna Hasan Salihamidžić koji ga je preporučio tadašnjem rukovodstvu Saveza.

Za vrijeme selektorskog mandata Fuada Muzurovića bio je i kapiten reprezentacije. Ostaje da vidimo šta će odlučiti popularni Pape. Ukoliko se odluči da ne pozove Misimovića prazinan bi bila dramatična.