Stopama Medunjanina, Begovića...
0

ANALIZA / Hoće li za bh. selekciju zaigrati Hadžić, Vučkić i Sudić?

Piše: Edin Isanović
Anel Hadžić
Anel Hadžić
U bh. nogometnoj reprezentaciji, sada igrački poprilično dobro popunjenoj, glavna intencija u budućnosti treba biti dovođenje igrača iz inozemstva. Mislimo na nogometaše čiji su korijeni sa ovih prostora i žele dres Zmajeva, a istovremeno u budućnosti mogu biti korisni državnom timu.

Iskustva pokazuju da su pojačanja iz drugih zemalja bila jako korisna. Haris Medunjanin je rođen u Sarajevu, ali je u mlađim kategorijama nastupao za holandsku selekciju. Kasnije je izrazio želju za promjenu sportskog državljanstva i stigao je u svlačionicu bh. reprezentacije. Ne treba ni napominjati koliko je bio koristan u predhodnim kvalifikacijama.

Begović najuspješniji potez NSBiH

Isto je bilo i sa Asmirom Begovićem koji je svojevremeno stajao na golu nacionalne selekcije Kanade. Afirmisao se u toj zemlji i kada su svi očekivali njegov nastup za seniorski tim stigao je poziv tadašnjeg selektora Ćire Blaževića na koji Trebinjac nije mogao ostati nijem. Mnogi golmana Stoke Cityja vide kao najuspješniji potez NSBiH. Gubitak čuvara mreže u kojeg su polagali velike nade razljutio je kanadsku nogometnu javnost, dok su Zmajevi dobili igrača za sljedeće desetljeće.

Stopama pomenutih igrača u budućnosti mogli bi krenuti Jasmin Sudić (21), stoper Malmoea i Anel Hadžić (22), veznjak Rieda.

Vučkić bi bio veliko pojačnje

Obojica su nastupali za mlade selekcije Švedske i Austrije. Zasad govore da im je "BiH jedina želja i san“. Međutim, jedino mjerilo je travnjak. Sigurno je da zaslužuju priliku. Treba istaći da je Sudić u proteklom periodu bio povrijeđen.Već je obavio razgovor sa selektorom Sušićem i obećao je da će u budućnosti igrati za naš državni tim.

Zaposleni u Savezu trebaju diljem svijeta tražiti igrače bh. korijena koji bi igrama mogli pomoći našoj reprezentaciji. Svakako da se treba razgovarati i sa Harisom Vučkićem (19) iz Newcastlea koji bi, bez sumnje, bio veliko pojačanje. Do sada je nastupao za mlade selekcije Slovenije.

Žal za Ibrahimovićem

Od formiranja krovnog saveza dres bh. tima oblačili su mnogi. Neki igrači su kroz reprezentativnu karijeru stvorili ime, dok su neki, ipak, bili samo prolaznici.

Recimo, nastupalo je mnogo nogometaša koji nisu rođeni u našoj zemlji, ali su imali bh. korijene. Treba znati da je od aktuelnih reprezentativaca Spahić rođen u Dubrovniku, Mujdža u Zagrebu, Misimović u Minhenu, Bešić u Berlinu i Jahić u Strasbourgu.

Dakako, bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja regrutiranja. Ipak, mnogim ljubiteljima nogometa najviše je žao što za BiH nije zaigrao Zlatan Ibrahimović. Nestručnjaci koju su tada radili u NSBiH nisu pokazali veliki interes pa je popularni Ibra odlučio da zaigra pod zastavom Švedske.

Tri igrača iz BiH učestvovali u najvećem uspjehu Hrvatske

Mnogi nogometaši koji su rođeni u BiH igrali su za druge selekcije. Jasno najviše za nacionalne timove iz okruženja. Tako je u najvećem uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskojm ,kada su osvojili bronzanu medalju, selektor Ćiro Blažević poveo tri nogometaša rođena u BiH.

To su: Mario Stanić (Sarajevo), Krunoslav Jurčić (Ljubuški) i Goran Jurić (Mostar). Pored nabrojanih kockasti dres nosili su Boris Živković (Živinice), Stjepan Tomas ( Bugojno), Mario Tokić (Derventa), Vedran Ćorluka (Derventa), Mladen Petrić (Dubrave), Nino Bule (Čapljina), Mario Bazina (Široki Brijeg), Mato Neretljak (Orašje)...

Također, i za odabranu selekciju Srbije igralo je nekoliko igrača rođenih u našoj državi. Između ostalih spomenut ćemo neke. Mladen Krstajić (Zenica), Savo Milošević (Bijeljina), Neven Subotić (Banja Luka)...