Nogomet
56

Hoće li Tanković, Lazić i Husić krenuti stopama Begovića, Pjanića, Hajrovića...?

Piše: Edin Isanović
Boban Lazić
Boban Lazić
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina dobila je značajna pojačanja u igračima koji su prethodno nastupali za selekcije drugih zemalja. S obzirom da se reprezentacija BiH bazira na igračima koji su odrasli u drugim zemljama, u fokusu je nekoliko novih mladih igrača među kojima se ističu Muamer Tanković (Fulham), Raif Husić (Bayern) i Boban Lazić (Ajax).

Čelnici NSBiH su širom svijeta tražili igrače bh. korijena koji bi svojim igrama mogli pomoći našem državnom timu. Tako su Begović, Mujdža, Kolašinac, Pjanić, Misimović, Medunjanin,.. na kraju uspješno regrutovani i zaigrali su u dresu Zmajeva. Svojim znanjem i kvalitetom vodili su bh. tim do velikog sportskog uspjeha - plasmana na Mundijal.

Dakako, uvijek treba razmišljati o budućnosti i novim igračima koji u narednom periodu mogu postati reprezentativci BiH, na one koji su rođeni u našoj zemlji ili na bilo koji drugi način mogu zaigrati u dresu Zmajeva (porijeklo roditelja).

Tri talentirana igrača koja, bez dileme, zaslužuju pažnju stručnjaka Saveza su Muamer Tanković (19), nogometaš engleskog Fulhama, Raif Husić (18), golman minhenskog Bayerna i Boban Lazić (20), igrač Ajaxa. Prvi nastupa za švedski nacionalni tim, gdje predvodi napad, Husić je čuvar mreže bavarskog velikana i član mlađih selekcija Elfa, dok je Lazić član Ajaxa, a nosio je dres mlađih selekcija Holandije.

Tanković je sa dosta uspjeha igrao za U-17 i trenutno pruža sjajne partije za U-19 švedsku selekciju. Kada je juniorska reprezentacija BiH poražena od Švedske 4:1 upravo je Tanković poentirao tri puta.

"Moja voljena domovino, radio sam samo svoj posao", rekao je nakon utakmice, a prilikom izlaska na teren naklonio se navijačima BiH.

Predstavnici NSBiH već su stupili u kontakt sa Tankovićem, koji je prije nekoliko dana igrao za Fulham u FA Cupu i očekuje se njegov pozitivan odgovor.

S druge strane, Husić je, također, obavio razgovor sa predstavnicima krovne kuće bh. nogometa i očekuje se rasplet na obostrano zadovoljstvo.

Toni Topalović, trener golmana u Bayernu, je rekao kako je Raif izuzetno talentovan čuvar mreže.

Treće ime je Boban Lazić, talentovani igrač Ajaxa. Krajem protekle godine srbijanski mediji su objavili informaciju kako se Lazić odlučio za reprezentaciju BiH, jer su mu roditelji rodom iz Laktaša.