Večeras prijateljska utakmica
128

Hoće li reprezentativci razočarati ili popraviti dojam

Piše: Edin Isanović
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH će večeras u Chicagu odigrati prijateljsku utakmicu protiv selekcije Meksika (u 20:00 sati po lokalnom, a 03:00 po srednjoevropskom vremenu). Ovaj okršaj bit će jedanaesta prijateljska utakmica selektora Safeta Sušića na klupi našeg državnog tima. Statistika pokazuje da su u dosadašnjih deset mečeva njegovi izabranici upisali dvije pobjede (Gana i Slovačka), tri remija (Katar, Poljska i Grčka) i pet poraza (Njemačka, Švedska, Mekisko, Brazil i Irska).

Nakon izuzetno lošeg izdanja u Dablinu, šef državnog tima vjeruje da će bh. reprezentativci ovaj put biti na visini zadatka.

"Došli smo ostvariti dobar rezultat, što bi nam puno značilo, jer smo posljednju utakmicu igrali slabo i izgubili od Irske. Vjerovatno će igrači ovaj put biti više motivirani, jer znam da će ovdje biti dosta naših ljudi i da će nam pomoći da odigramo dobro. Vjerujem da će igrači, bez obzira na to što nisu najspremniji, dati sve od sebe da ne razočaraju naše navijače ovdje, ali i u BiH", kazao je Sušić na pres konferenciji.

Selektor bh. tima je istakao da poštuje Meksikance.

"Meksiko je među prvih deset reprezentacija na svijetu, izuzetno ih poštujem. Spremaju se za utakmicu s Brazilom, pa će možda više misliti na tu utakmicu, nego na ovu protiv nas. Nadam se da im se možemo dobro suprotstaviti i ostvariti dobar rezultat. Mi ćemo igrati otvoreno, imamo dobre igrače kojima bi dodatni motiv trebalo biti prisustvo velikog broja naših navijača", dodao je Sušić.

Očekuje se da će na stadionu Soldier field biti oko 30.000 bh. navijača.

Za igrače koji nose dres reprezentacije bit će ovo veliko iskušenje. Nakon blijedog izdanja u glavnom irskom gradu, gdje su se mnogi ponašali kao da su došli na izlet, bh. javnost očekuje mnogo ozbiljniji pristup i popravljanje dojma.

Selektoru Sušiću se može ozbiljno prigovoriti kako nije bio dosljedan svojim izjavama na početku selektorskog mandata. Tada je istakao kako će za reprezentaciju igrati samo najspremniji.

Ipak, na posljednjem spisku našli su se igrači koji imaju malu ili nikakvu minutažu u svojim klubovima. Ako tome dodamo da je većina njih već odavno završila sezonu, onda je poraz bio neminovan.

Meksiko nas je prošle godine savladao u prijeteljskom meču rezultatom 2:0. Imaju izuzetno perspektivnu ekipu željnu dokazivanja. Odlikuju ih tehnička potkovanost, znanje i potencijal.

Naglašavaju kako će u susretu sa BiH igrati ofanzivno od prve minute.

Međutim, svi navijači bh. selekcije smatraju kako će Zmajevi odigrati kvalitetnu utakmicu. Vrijeme je da Džeko i njegovi saigrači vrate euforiju u svoju zemlju.