Nogomet
0

Hoće li ovo biti prvi snježni Mundijal?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Južnoafrička Republika je prva zemlja s južne zemljine polutke koja je nakon Argentine 1978. godine domaćin Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Uobičajeno je bilo gledati borbu najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija u ljetnom i sparnom okruženju, no ovom prilikom je slika potpuno drugačija.

Trenutno je na jugu Afrike kasna jesen, a dolazak zime dogodit će se u pravom smislu riječi. Naime, meteorolozi su najavili da će u idućim danima jug "crnog kontinenta" posjetiti ciklon koji će na nekim dijelovima ove zemlje donijeti čak i snježne nanose.

Temperatura će pasti i za desetak ili petnaestak stepeni Celzijusa, u nekim gradovima domaćinima Svjetskog prvenstva živa bi mogla pasti i do nule. Moglo bi se, dakle, dogoditi da prvi put u historiji ovih takmičenja nogometaši-sudionici igraju u pravim snježnim uslovima.

Stadioni na kojima se igraju utakmice Mundijala prosječno se nalaze na čak 1.200 metara nadmorske visine prosječno, a snijeg bi prvo mogao posjetiti one najviše tačke, a to su dva stadiona u Johannesburgu, koja se nalaze na 1.753 metara nadmorske visine.

U svakom slučaju, organizatori Mundijala poručuju svim gostima svoje zemlje da budu spremni toplo se odjenuti u idućim danima.