Magazin "Champions"
0

Hoće li Barca odvesti Argentinu na svjetski tron?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Zanimljivu priču o tome kako je Barcelona smislila način za dodatno punjenje svoje blagajne, ali i za pronalazak novih talentiranih dječaka donosi novi broj Championsa, magazina nogometne Lige prvaka.

Svoju poznatu školu nogometa, koja je izbacila tolike velike igrače i koja i danas uvelike puni prvi tim katalonskog diva, Barcelona je odlučila proširiti i izvan Španije.

Preuredila je La Candelu, trening-kamp na rubu Buenos Airesa, koji je nekad bio u vlasništvu Boca Juniorsa. Stvorena je na taj način argentinska inačica La Masije (trening-kamp u Barceloni), jedina akademija koju je slavni katalonski klub osnovao izvan Španjolske. Centar koristi organizacijske, socijalne i sportske programe dovedene do savršenstva u originalnoj La Masiji u kojoj su odgojena sedmorica igrača koji su ove godine osvojili svjetski naslov s "furijom".

Pablo Forte, skaut i jedan od tri voditelja La Candele, traži talentirane klince diljem Argentine. Tvrdi da mu je dovoljno deset minuta da vidi ima li dječak potrebnu kvalitetu.

"Mogućnost greške je minimalna. Prvi dojam ima najveću težinu - kad vidiš nekoga ko je očito iznad ostalih, kojem stalno ide lopta, pred kojim se stalno otvara prostor kad ima loptu, znaš da je to igrač. Ako imaš bilo kakve dvojbe, onda taj nije pravi."

Forte podvrgava dječake testovima da vidi kako će se snaći u kompleksnoj situaciji. Onaj koji problem riješi uspješno brže nego što je uobičajeno, dobija od Fortea palac gore i skaut ga pokušava uvjeriti da dođe u La Candelu. U centru treniraju klinci između 11 i 16 godina. Stariji dječaci igraju u ligi Lujan pod nazivom FC Barcelona Juniors Lujan. Zauzeli su mjesto amaterskog kluba Atletico Lujan koji se ugasio.

No, zanimljivost cijele priče je da glavni cilj cijelog ovog projekta nije pronalazak igrača za "pravu" Barcelonu već - zarada. Naime, nakon što ih odškoluje prema svojim standardima, akademija talentirane mladiće šalje uglavnom u argentinske klubove.

"Nakon dvije ili tri godine u La Candeli, kada dosegnu adekvatan nivo, dječake ponudimo argentinskim prvoligašima kao pojačanja za njihove omladinske sastave. Klubovi nam ne moraju platiti ništa, ali ako igrač u nastavku karijere ostvari transfer u neki drugi klub, zadržavamo pravo na dio odštete", objašnjava Daniel Vitali, generalni direktor cijelog projekta.

U početku je među domaćim klubovima postojao otpor, ali kad su shvatili da im Barcelona neće biti konkurencija, nego da će raditi i u njihovu korist, strah je nestao. Tako u ovom trenutku čak 50 dječaka koji su prošli Barceloninu akademiju popunjavaju omladinske pogone argentinskih klubova.

Nije stoga ni čudno da je poznati argentinski komentator Victor Hugo Morales duhovito primijetio: "Kao što akademija u Barceloni puni reprezentaciju današnjih svjetskih prvaka, i ova u Buenos Airesu hrani Argentinu s potencijalnim budućim svjetskim prvacima."

Kad se uzme u obzir koji su sve igrači posljednjih godina "ispali" iz Barcelonine nogometne škole, možda je upravo saradnja s Kataloncima pravo rješenje za Argentince koji su svoj drugi i posljednji svjetski naslov osvojili još 1986. godine.