Nogomet
13

HNS i selektor Hrvatske: Šokirani smo visinom kazne za Šimunića

FENA
Niko Kovač (Foto: Anadolija)
Niko Kovač (Foto: Anadolija)
Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović i hrvatski selektor Niko Kovač izjavili su kako su šokirani visinom kazne koju je Međunarodni nogometni savez (FIFA) izrekao Josipu Šimuniću

On je kažnjen sa 10 utakmica zabrane nastupa u službenim utakmicama, te sa 30.000 švicarskih franaka zbog povika "Za dom spremni" po završetku uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda odigrane 19. novembra u Zagrebu, a u kojoj je Hrvatska pobjedom 2-0 izborila plasman na SP u Brazilu.

Uz navedenu kaznu Šimuniću, sa 70.000 švicarskih franaka kažnjen je i HNS.

"Šokirani smo odlukom FIFA-e o kazni Šimuniću, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu u vjerovatnoj žalbi na ovu odluku, no moramo biti iskreni i priznati da ovakva kazna znači kako Šimunić neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije htio povrijediti, FIFA je očito ovako drakonskom kaznom htjela poslati snažnu poruku", izjavio je Vrbanović.

"Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran FIFA-inom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svjetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio bilo koga povrijediti", rekao je Kovač.

Šimunić je po završetku utakmice uzeo mikrofon, te nekoliko puta uzviknuo "Za dom", na šta mu je publika s tribina odgovorila sa "Spremni", a Disciplinska komisija FIFA-e je takvo ponašanje okarakterisala diskriminatornim.

"Igrač i publika su koristili povik kojeg je tokom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila kako je njihovo ponašanje bilo diskriminirajuće. Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebno ozbiljnost incidenta, komisija je odlučila kazniti igrača sa 10 utakmica neigranja", objavila je FIFA.

Prvu utakmicu kazne Šimunić će odslužiti protiv Brazila na otvaranju SP-a, a ostatak kazne ovisit će o tome koliko će utakmica Hrvatska odigrati u Brazilu. Usto, Šimuniću će tokom odsluživanja kazne biti zabranjen i ulazak na stadione u vrijeme odigravanja tih utakmica.

Kako će Šimunić u februaru sljedeće godine napuniti 36 godina, ovakva kazna znači kako je aktuelni kapiten Dinama zasigurno zavšio svoju reprezentativnu karijeru tokom koje je sakupio 105 nastupa za najbolju hrvatsku vrstu.