Nogomet
0

Historijski uspjeh: Kadetska reprezentacija BiH prvi put na Evropskom prvenstvu

Piše: Edin Isanović
Kadetska nogometna reprezentacija BiH je u 3. kolu elitnog kruga grupe 3 kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje u maju počinje u Azerbejdžanu, poražena od Rusije rezultatom 1:2. No, izabranici Sakiba Malkočevića izborili su odlazak na kontinentalnu smotru prvi put u historiji.

Nakon pobjede nad Gruzijom (2:1) i Italijom (1:0), bh. kadeti su poraženi. No, sa šest bodova idu na Euro. Ključna je bila pobjeda protiv Italije od 1:0 jer su Azzurri pobijedili Rusiju s 4:0 i kada se formirala tabela, Rusi su imali najlošiju gol-razliku.

Krenimo redom. Rusija je prva došla u vodstvo u 12. minuti preko Laceviča koji se dobro snašao u šesnaestercu i zatresao mrežu. Poravnanje je stiglo trinaest minuta poslije kada je Nedim Hadžić pogodio glavom. Zanimljivo, ovaj nogometaš je naknadno pozvan od strane selektora Malkočevića, a odlučio je pobjednika i protiv Italije. Također, Hadžić je prvi golgeter kadetskog prvenstva BiH, a nosi dres FK Sarajevo.

Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao. U nastavku su Rusi prvi zaprijetili u 48. minuti, ali je odbrana bh. selekcije otklonila opasnost. Nakon toga je Veladžić dobro šutirao iz slobodnjaka, ali nije bio precizan.

Igrao se 59. minut kada je Resić u šesnaestercu oborio jednog igrača. Rusi su tražili jedanaesterac, ali ga nisu dobili. Ipak, Rusi dolaze u vodstvo u 66. minuti preko Gruleva koji glavom prebacuje bh.golmana za vodstvo od 2:1. U 70. minuti Hadžić odlično šutira glavom, ali lopta odlazi pored gola. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka nastalo veliko slavlje igrača i stručnog štaba reprezentacije BiH. Zajedno su pjevali "Ko ne skače, mrzi Bosnu".

U kvalifikacijama u Moldaviji bh. kadeti su bili drugi i kvalifikovali su se u Gruziju u elitni krug gdje su briljirali. Ovo je prvi put da jedna mlađa nogometna selekcija izbori plasman u završnicu.

Evropsko prvenstvo počinje 5. maja, a kadetska bh. reprezentacija predvođena Veladžićem, Hadžićem, Kovačem ... ima priliku da napravi velike stvari.

Tabela Grupe 3