Nogomet
1.6k

Historijski trijumf: Zmajevi pobijedili Iran 3:1 za častan oproštaj od SP-a

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometaši Bosne i Hercegovine večeras su u Salvadoru savladali selekciju Irana u 3. kolu grupe F i na taj način ostvarili prvu, historijsku pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Na kraju utakmice na semaforu je stajalo 3:1 za BiH, a golove za našu reprezentaciju postigli su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević. Počasni gol za Iran u ovoj utakmici postigao je Reza Ghoochannejhad.

Selektor Safet Sušić je u ovom meču dao priliku od prve minute nekim igračima koji nisu bili starteri ili nisu uopće igrali protiv Nigerije i Argentine, Hadžiću, Vršajeviću i Sušiću.

Prvo poluvrijeme proteklo je u relativno dobroj igri, u kojoj su se Zmajevi pokazali kao bolji protivnik.

Bh. reprezentativci imali su loptu više u svome posjedu, kao i konkretnije šanse od Irana. Na našem golu odličan je bio Asmir Begović koji se istakao u nekoliko navrata.

Zmajevi su poveli u 23. minuti golom Edina Džeke, koji je primio loptu, povukao je, a onda sa više od 20 metara zatresao mrežu Irana.

Nakon tog gola, Zmajevi su nastavili svoju igru, a najbolju priliku za povećanje vodstva u prvom poluvremenu imao je Vršajević, koga je Džeko odlično pronašao u 16-ercu Irana. Vršajevićev šut bio je neprecizan, te se na odmor otišlo uz prednost Zmajeva 1:0.

U drugom dijelu nastavilo se u sličnom ritmu, sa prilikama na obje strane. Naši reprezentativci udvostručili su prednost nakon dobre akcije u 59. minuti kada je Pjanić pogodio mrežu iranskog golmana za 2:0, nakon asistencije Tina Sušića.

Poslije ovog gola utakmica se potpuno otvorila. U 66. minuti Zmajevi su imali još jednu odličnu šansu za povećanje vodstva na 3:0, ali je Džeko zasmetao Pjaniću koji je natrčavao na loptu, te je ta šansa otišla u nepovrat.

Nakon još nekoliko šansi na obje strane, Iranci smanjuju prednost naše reprezentacije na 2:1, preko Reze Ghoochannejhada. Samo minut kasnije, Avdija Vršajević je istrčao odličnu kontru i poentirao za vodstvo BiH 3:1. Bio je to i konačan rezultat ove utakmice u kojoj su Zmajevi pružili dobru igru i osvojili prve bodove na jednom velikom takmičenju.

Nakon svega, ostaje žal što u susretu sa Nigerijom nismo odigrali barem neriješeno, što bi nam bilo dovoljno za plasman među 16 najboljih ekipa svijeta. Ipak, na ove momke svi moramo biti ponosni! Bravo, Zmajevi!

Utakmicu sa stadiona Arena Fonte Nova mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.