Nogomet
29

Historijski trenutak: "Naš Hajduk" od kompanije Tommy kupuje 24,53 posto dionica Hajduka

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vodstvo udruženja Naš Hajduk u nedjelju je potpisalo ugovor s predstavncima kompanije Tommy po kojem od te kompanije otkupljuje 24,53 posto dionica nogometnog kluba Hajduk u iznosu od 35 miliona kuna koje mora uplatiti u roku od 10 godina.

"Nakon nekoliko mjeseci pregovora postigli smo dogovor sa kompanijom Tommy da od nje kupujemo 24,53 posto dionica Hajduka za koje moramo platiti 35 miliona kuna u sljedećih 10 godina," rekao je sekretar udruge Naš Hajduk Ivan Rilov nakon potpisivanja sporazuma upriličenog na popularnom splitskom trgu Pjaca.

Rilov je istakao kako danas počinje i akcija prikupljanja sredstava za otplatu tih dionica koja se zove "Ili jesmo ili nismo". Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u prvu akciju prikupljanja novca za otplatu dionica kupljenih od kompanije Tommy, a koja će trajati do kraja studenog ove godine.

"U ovoj prvoj akciji svaki član je slobodan uplatiti koliko želi i može i za to će dobiti zahvalnice ali oni koji uplate 1911 kuna ili više od toga njihova imena će biti utkana u treći službeni dres Hajduka kojeg će igrači tog kluba nositi u idućoj sezoni", kazao je Rilov. Objasnio je kako je udruženje Naš Hajduk od nogometnog kluba Hajduk otkupila pravo na dizajn za treći dres za sljedeću sezonu te je odlučila u njega utkati imena onih koji za otkup dionica od tvrtke Tommy uplate najmanje 1911 kuna.

Broj 1911 simbolizira godinu osnivanja nogometnog kluba Hajduk, koji je osnovan 1911. godine.

Potpredsjednik Nadzornog odbora kompanije Tommy Zoran Mamić je istakao kako prodajom dionica Hajduka, koje su bile u vlasništvu te kompanije, udruzi Naš Hajduk, ta kompanija želi poručiti kako ne želi stati na put navijačima Hajduka te podržava ovaj projekat udruge Naš Hajduk.

"Za nas je ovo također historijski dan jer javnost je odlučila da je to najbolji put za Hajduk i tu nismo htjeli navijačima stati na put. Mi nikada nismo željeli postati većinski vlasnici Hajduka iako su neki to govorili a ovim postupkom pokazali smo da smo uz navijače Hajduka", rekao je Mamić.

On je objasnio kako je danas poptisanim ugovorom s udrugama Naš Hajduk kompanija Tommy osigurala garancije za naplatu sredstava reguliranih ugovorom, to jest 35 miliona kuna u sljedećih 10 godina.

"Imamo garancije, mi smo založili naše dionice, osnovali smo založno pravo i pravo otuđenja tako da udruženje Naš Hajduk odmah raspolaže dionicama ali u slučaju da se jedna godina ne otplati mi svoje dionice otkupljujemo po cijeni po kojoj smo ih prodali tom udruženju," kazao je Mamić, dometnuvši kako kompanija Tommy ima povjerenja u projekat udruženja Naš Hajduk te je stoga dans i sklopila s njom ugovor o prodaji svojih dionica tom udruženju.

Na upit novinara je li udruženje Naš Hajduk spremno nastaviti kupovinu dionica ta da postane većinski vlasnik Hajduka, odnosno vlasnik 50 posto plus jedne dionice, Rilov je odgovorio potvrdno.

"Jesmo. Međutim kompletan pravni okvir zahtijeva pregovore i razgovore pa trebamo vidjeti kako to izrealizirati," kazao je Rilov dodavši kako mu je drago da i u splitskom Gradskom vijeću ima onih koji predlažu da Grad Split koji je sada većinski vlasnik 56 posto dionica Hajduka, dio svojih dionica usmjeri udruženju Naš Hajduk tako da to udruženje postane većinski vlasnik Hajduka.

"Današnjim ugovorom šaljemo poruku opskurnim likovima koji nas zovu svakakvim imenima, da je bilo dosta sa ismijavanjem i ruganjem našim idealima a to su: čast, odgovornost, stručnost i transparentnost. To je način na koji će funkcionirati Hajduk a garantiramo da će vrlo brzo ti ideali biti impregnirani ne samo u sve strukture hrvatskog nogometa nego i u hrvatsko društvo," poručio je Rilov.

Glasnogovornik kluba Hajdukovih navijača Torcide Damir Gruić je izjavio kako i Torcida podržava danas potpisani ugovor o kojem udruženje Naš Hajduk otkupljuje dionice Hajduka od kompanije Tommy.

Svečanosti potpisivanja ovog ugovora, između ostalih, nazočili su i nogometaši Hajduka i trener Marijan Pušnik te predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos.

Mnoštvo okupljenih na Pjaci tokom ceremonije poptisivanja ugovora pjevali su pjesme u čast Hajduku a u trenutku potpisivanja ugovora zapaljene su bengalke i bačeno na trg mnoštvo bijelih papirića (konfeta).

Cijeli trg Pjaca je bio ukrašen transparentima s natpisima "Ili jesmo ili nismo", te "Hajduk živi vječno," a na okolnim su zgradama bili istaknuti portreti s likovima Hajdukovih velikana, među ostilim: Tomislava Ivića, Vladimira Beare, Bernarda Vukasa, Farne Matošića, braće Kaliterna...

Također su bili istaknuti portreti dvojice preminulih vođa navijača Hajduka Žana Ojdanića i Pave Grubišića, a spominjanje njihova imena preko razglasa popraćeno je burnim i dugotrajnim pljeskom prisutnih.