Nogomet
0

Historijska utakmica reprezentacije Palestine

FENA
Palestinska nogometna reprezentacija će početkom jula na domaćem terenu odigrati svoju prvu kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo.

U sklopu azijskih kvalifikacija za SP 2014. u Brazilu, Palestina će 3. jula u Al-Ramu odigrati revanš susret sa selekcijom Afganistana.

Ovaj susret u Palestini se uzima kao najvažniji u istoriji njihovog nogometa, dok igrači smatraju da utakmica znači mnogo više od sportskog događaja.

Palestinski nogomet dugo godina bio je neorganizovan, finansijski skroman, uz stalna izraelska ograničenja putovanja u i iz države, što je više puta vodilo otkazivanju utakmica. Nogomet se sada u Palestini razvija, na Zapadnoj obali grade se novi stadioni, a lokalna nogometna federacija organizira različita međunarodna takmičenja.

Prije susreta sa Afganistanom, palestinska olimpijska reprezentacija će u nedjelju, 23. juna protiv Bahreina igrati kvalifikacije za OI 2012. u Londonu. A-selekcija će zatim 29. juna gostovati u Tadžikistanu, gdje domaće utakmice igra Afganistan.