Nogomet
8

Historija Eura: Grčko čudo iz Portugala 2004. godine najveće iznenađenje svih vremena

Piše: E. B.
Kada je u pitanju najveće iznenađenje Evropskih prvenstava ikada, na samom vrhu je 2004. godina i reprezentacija Grčke.

Prvenstvo u Portugalu prije 12 godina (12. juni - 4. juli) je bilo prvo i jedino na kojem je utakmica kojom je otvoreno prvenstvo bila ista onom kojom je i zatvoreno.

Zanimljivo, u obje utakmice Grčka je slavila - na otvaranju protiv Portugala 2:1 i u finalu 1:0.

Potop velikih sila

Prvenstvo je obilježio potop velikih sila - Njemačka, Španija i Italija su svoj put završili već u grupnoj fazi, a aktuelni prvaci Francuzi su izbačeni u četvrtfinalu, i to baš od Grčke (1:0).

Posebno je bio kontroverzan nastup u grupi C, gdje su u posljednjem kolu Danska i Švedska odigrale 2:2 i izbacile Italiju iz takmičenja.

Grčka se prije Eura 2004. godine kvalifikovala samo na dva velika takmičenja - Euro 1980. i Mundijal 1994. godine, gdje nisu osjetili slast pobjede. Zanimljivo, nakon trijumfa na Euru u Portugalu nisu se kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj dvije godine kasnije.

Rehhagelova taktika - igranje na 1:0

No, Otto Rehhagel je postao polubožanstvo u Grčkoj tog juna i jula 2004. godine zahvaljujući taktici koje bi se postidio i Nereo Rocco, tvorac popularnog "catenaccia".

Nominalno 4-3-3, no u stvarnosti 5-4-1, taktika je od koje iskusni Nijemac nije odustajao tokom čitavog turnira. Uostalom, zašto mijenjati nešto što donosi rezultat. U eliminacionoj fazi Grci su u tri meča postigli tri gola, a nisu primili nijedan - u sva tri meča rezultat je glasio 1:0. Sva tri gola postignuta su glavom. Zanimljivo, u grupnoj fazi gol razlika je Grcima bila 4:4, a sve golove su postigli nogom.

Najprije je u polufinalu Angelos Charisteas dao gol Francuzima, koji su branili titulu najbolje evropske ekipe, no već su doživjeli debakl na Svjetskom prvenstvu 2002. godine i bilo je jasno da nešto ne štima u selekciji Trikolora. Theodoros Zagorakis je centrirao u 65. minuti sa desne strane. Charisteas je ostao sam u petercu i glavom matirao namoćnog Bartheza.

Dellasov "srebrni gol"

Potom je Traianos Dellas presudio Česima jedinim "srebrnim golom" u historiji Eura. Nakon što su finala 1996. i 2000. godine odlučena "zlatnim golom", FIFA je ukinula to pravilo i uvela "srebrni gol", što je jedna od najglupljih odluka u historiji te organizacije. Nakon postizanja "srebrnog gola" igra se nastavlja do kraja produžetka koji se igra. No, Dellasov gol nakon centaršuta Vasilis Tsiartasa iz kornera u 105. minuti je praktično bio "zlatni", s obzirom da je sudija odmah označio kraj prvog produžetka, odnosno meča u kojem je Češka dominirala.

Angelos Charisteas je presudio Portugalu u finalu. Portugal je želio revanš za poraz u prvom kolu, Figo i kompanija su najavljivali titulu smatrajući kako je na otvaranju prvenstva bio samo loš dan, no Grci nisu mislili tako.

Cristiano Ronaldo promašio nemoguće

Bunker od prve minute, a onda korner u 57. minuti. Angelos Basinas centrira sa desne strane, Charisteas je najviši u skoku, golman Ricardo je "zaplivao" u prazno i Grci su poveli.

Najbolju priliku za Portugal imao je tada 19-godišnji Cristiano Ronaldo, koji je 15-ak minuta prije kraja meča izašao sam na Antonisa Nikopolidisa, no poslao je loptu daleko preko gola i tada je bilo jasno da će titula otići u Grčku.

Za najboljeg igrača je proglašen vezni igrač i kapiten Grčke Theodoros Zagorakis, dok je najbolji strijelac turnira bio Milan Baroš iz Češke sa pet postignutih golova.