Nogomet
0

Hiljade navijača u Zagrebu bodre Vatrene uz pjesme, baklje i zastave

Anadolija
Kiša koja je nakon jakih vrućina počela padati u kasnim popodnevnim satima prestala je nedugo prije početka utakmice. Veliki broj hrvatskih navijača okupio se na otvorenom prostoru Trga bana Jelačića, gdje su zajednički i s velikim oduševljenjem pratili prijenos utakmice reprezentacije Hrvatske protiv Brazila, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Veći broj navijača, većinom mlađe dobi, u prepoznatljivim hrvatskim dresovima sa šahovnicom, unatoč kiši i oblacima, došao je na središnji gradski trg na kojem navijaju za "Vatrene". Trgom se ispred velikog ekrana vijore hrvatske zastave, navijački šalovi i transparenti, a čuje se i glasno zavijanje brojnih vuvuzela. Tokom utakmice, više puta su zapaljenje baklje, sve pod nadzorom policije, koja osigurava cijeli događaj.

Navijači su skandirali uobičajene slogane: "U boj! U boj! Za narod svoj!", čulo se skandiranje "Vukovar! Vukovar!", a uoči utakmice i na poluvremenu svirao je ponajviše Thompson uz druge hrvatske domoljubne pjesme.

Zagreb je za prvu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu priredio tri javna okupljanja: na Trgu bana Jelačića, u parku i jezeru Bundek te na jezeru Jarun. Lokali za vrijeme nogometnog prvenstva imaju odobrenje zagrebačke Gradske skupštine o mogućnosti produljenog radnog vremena do dva sata ujutro. Tramvajski promet je preusmjeren s Trga bana Jelačića zaobilazno.

Osim na trgovima, u većini lokala u Zagrebu, pa i cijeloj Hrvatskoj, tradicija je okupljanje uz televizor kada su na programu utakmice nacionalnog značaja, posebno svjetsko prvenstvo.

Kiša je djelomično pokvarila planove mnogih ugostitelja, koji su svoje terase već pripremili za ugošćavanje navijača uz velike ekrane, posebno one u Tkalčićevoj ulici, ali navijačima odgovaraju i zatvoreni prostori.