Nogomet
0

Higuain pauzira četiri mjeseca

Totalsport
Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain
Argentinski nogometni reprezentativac u redovima Real Madrida Gonzalo Higuain (23) pauzirat će nakon operacije diska u kičmi dvostruko duže nego što se prvobitno nagađalo i predviđalo.

Uspješno je Higuain operisan u čikaškoj bolnici Northwestern Memorial u utorak. Zahvat je izveo ugledni hirurg Richard G. Fessler, koji je kasnije izjavio:

"Operacija je trajala jedan sat i 15 minuta. Higuain će sada ostati sedmicu dana u Chicagu prije povratka. Nakon jedne sedmice može početi s rastezanjem, a nakon dvije ili tri sedmice s trčanjem. Operacija je prošla vrlo dobro i vrijeme predviđeno za oporavak je četiri mjeseca, ali za stopostotni oporavak trebat će godina dana. Jednom kada imate problema s leđima nekad i nakon operacije, osjećate bol, a nekad ne. Mnogi košarkaši i nogometaši vratili su se nakon ovakve povrede i danas igraju stopostotno zdravi."

Na pitanje zašto se čekalo skoro dva mjeseca da bi se odlučilo na operativni zahvat (u međuvremenu se pokušalo konzervativnim liječenjem sanirati povredu, op.a.), Fessler odgovara:

"Čekalo se prikladno dug period vremena jer kod ovakve povrede ne moraju svi ići na operaciju. Normalan period čekanja da bi se tačno utvrdilo da li je operacija nužna je između šest sedmica i tri mjeseca."

Higuain je do povrede bio drugi najbolji Realov strijelac sa sedam golova iz 12 prvenstvenih nastupa. Ukoliko se ispuni prognoza njegovog hirurga oko perioda izbivanja s terena, za njega je ova sezona praktično završena.