Nogomet
0

Heynckes: Prijetio sam Riberyju da će završiti na klupi

Totalsport
Jupp Heynckes (Foto: AFP)
Jupp Heynckes (Foto: AFP)
Bivši Bayernov trener Jupp Heynckes čestitao je Francku Riberyju na izboru za najboljeg UEFA-inog evropskog igrača u otvorenom pismu objavljenom u Kickeru.

Ribery je u četvrtak prema izboru nogometnih novinara slavio u izboru u konkurenciji Lionela Messija i Cristiana Ronalda, nakon što je prošlu sezonu predvodio Bayern do historijske trostruke krune.

"Potpuno zaslužuješ biti najbolji evropski nogometaš za 2013. godinu. Najbolji si! Tako sam sretan zbog tebe i čestitam ti svim svojim srcem", napisao je 68-godišnjak koji je na kraju prošle sezone napustio Bayernovu klupu i prepustio ju Pepu Guardioli.

"Radili smo zajedno posljednjih godina i razvili smo poseban odnos. Uvijek sam znao da si osjećajan tip igrača kojem je potrebno povjerenje trenera. Tokom vremena si se nevjerovatno razvio kao osoba, a posebno kao profesionalni nogometaš. Naravno, imali smo naših sukoba. Nakon poraza u finalu Lige prvaka 2012. rekao sam vam, tebi i Arjenu Robbenu, da morate raditi više želite li postići nešto veliko.

Prijetio sam vam klupom. Ali dokazao si da si timski igrač. Želio si uspjeh za cijelu ekipu i uložio si sve svoje sjajne individualne vještine u uspjeh ekipe. Stoga si nakon uspjeha kolektiva došao do ovog trijumfa. Nagrađen si zbog svog nesebičnog stava."