Premijer liga BiH
0

Hercegovački derbi na Pecari

Piše: Edin Isanović
Sarajevo na teškom ispitu u Trebinju
Sarajevo na teškom ispitu u Trebinju
Leotaru na noge stiže Sarajevo. Nakon dva vezana posrtanja (Velež i Olimpik) tim iz Trebinja sigurno će pokušati u ranoj fazi utakmice doći do prednosti koji će na određeni način usmjeriti dalji tok meča.

Danas su na programu sve utakmice 7. kola Premijer lige BiH. Jedan od najzanimljivijih dvoboja biće onaj u gradu na Lištici gdje se sastaju Široki Brijeg i Velež. Itekako bitan duel za tim sa Pecare koji osokoljen visokom pobjedom u Modriči dočekuje „Rođene“. Svako posrtanje na vlastitom travnjaku donijelo bi nove probleme, te je za očekivati ofanzivu domaćih od prve minute. S druge strane izabranici Abdulaha Ibrakovića nemaju nit jedan poraz, a taj niz žele nastaviti. Mostarci su u proteklih šest kola najavili velike stvari.

Laktaši će ugostiti posljednjeplasirani Travnik. Ovaj dvoboj pokazaće može li se tim sa Pirote odmaknuti iz opasne zone. Očekuje ih izuzetno težak zadatak, s obzirom da je domaćin u tri posljednje utakmice na svom travnjaku upisao samo jednu pobjedu (savladali Olimpik 4-0). Sudar sa „Vezirima“ biće šansa da skinu veliki teret sa leđa.

Leotaru na noge stiže Sarajevo. Nakon dva vezana posrtanja (Velež i Olimpik) tim iz Trebinja sigurno će pokušati u ranoj fazi utakmice doći do prednosti koji će na određeni način usmjeriti dalji tok meča. Izabranici Mehmeda Janjoša u prošlom kolu savladali su Laktaše, pa im je ta pobjeda donijela određenu količinu samopouzdanja i sigurnosti pred odlazak na Police. Ovo će biti tek drugo gostovanja tima sa Koševa u ovoj sezone. Ono prvo u Modriči žele što prije zaboraviti (izgubili 3-0).

Čelik na Bilinom polju dočekuje Olimpik. Šef struke zeničkog tima vjeruje da mogu nastaviti pozitivan niz . Izabranici Omera Kopića žele poraziti Sarajlije kako bi u dobrom raspoloženju dočekali naredno kolo koje ponovo igraju sa timom iz glavnog grada BiH. Naime, Čelik u 8. kolu gostuje na Koševu.

Zanimljiv okršaj biće u Gradačcu, gdje gostuje Modriča. Domaćini svjesni sramotnog ispadanja iz Kupa BiH žele popraviti dojam. Suparnik je u predhodnom kolu pretrpio poraz na svom travnjaku, pa gostovanje kod Zvijezde vide kao idealnu priliku za popravni.

Za Zrinjski nema puno filozofije u sudaru sa Slobodom. Tri boda su prijeko potrebna. Za njih je ovaj dvoboj od krucijalne važnosti, jer ako ne osvoje kompletan plijen mnogo će zaostati za vodećim klubovima i ispasti iz kolosijeka. No, tim sa Tušnja neće doći sa bijelom zastavom. Predvođeni novim strategom, pokušaće doći do povoljno rezultata.

Slavija će u Istočnom Sarajevu ugostiti lidera, dolazi do sada neporaženi Borca. No, domaćin neće odstupiti od napadačke orijentacije. Ipak, gosti se nadaju u povoljan ishod, a za takvo nešto trebaju imati odgovarajuće rješenje za očekivani pritisak domaćih.

Nakon dva boda iz dva gostovanja, tim sa Grbavice pred svojim navijačima dočekuje prijedorski Rudar. Amar Osim, očigledno nezadovoljan igrom u Travniku najavio je potpuno rekonstrukciju u udarnoj postavi.

Parovi i satnica:

Široki Brijeg – Velež 16:00 sati

Laktaši – Travnik 16:00 sati

Leotar – Sarajevo 16:00 sati

Čelik – Olimpik 16:00 sati

Zvijezda – Modriča 16:00 sati

Zrinjski- Sloboda 16:00 sati (TV prenos na BHT1)

Slavija – Borac 16:00 sati

Željezničar – Rudar 19:00 sati