Bez garancije
0

Henry propušta Svjetsko prvenstvo?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Selektor francuske nogometne reprezentacije Raymond Domenech odbio je dati garancije Thierryju Henryju da će biti među 23 kandidata koji će u junu putovati na Mundijal u Južnoafričku Republiku.

Upravo je Henryjevom zaslugom (igranje rukom koje je prethodilo Gallasovom golu za 1-1 u uzvratu razigravanja protiv Irske) Francuska izborila SP, ali njegovo neigranje u prvom Barceloninom kadru moglo bi uvjetovati njegovo izostavljanje iz sastava ili postavljanje na klupu.

"To je pitanje na čiji će se odgovor znati 11. maja", rekao je Domenech, aludirajući na datum kada će objaviti popis putnika za SP.

"Imam veliko poštovanje za sve velike igrače, a Thierry je bio i je velik. Trenutno u Barceloni ne igra, ali ondje je konkurencija velika. Međutim, ja mu ovako ne mogu pomoći", objasnio je francuski selektor.

Henry je najbolji strijelac "tricolora" u historiji s 51 golom u 118 odigranih utakmica, a bio je dio tima koja je 1998. osvojila naslov svjetskog prvaka, kao članom ekipe koja je 2000. osvojila europsko prvenstvo.

Ove sezone Henry je ispao iz Barçine udarne ekipe i u 16 nastupa u Primeri postigao je tek tri gola.