Premiership
0

Hat-trick Rooneya za preokret Manchester Uniteda

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši West Hama vodili su s 2-0 nakon prvog poluvremena na svom Upton Parku protiv Manchester Uniteda. No, na kraju su, najviše zahvaljujući trostrukom strijelcu Wayneu Rooneyju, slavili gosti s 4-2.

U pitanju je bila utakmica 31. kola Premiershipa, nakon koje je Manchester United napravio još jedan veliki korak ka osvajanju naslova prvaka, dok su West Hamu ostale brige oko ostanka u najjačem razredu.

Vjerovatno su mnogi navijači ''čekičara'' nakon prvih 45 minuta pomislili kako bi velika pobjeda nad velikim suparnikom mogla biti ključna u toj borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Naime, West Ham je vodio s 2-0. Oba gola zabio je Mark Noble, oba iz penala. Prvog je sudija Lee Mason dosudio u 11. minuti, zbog igranja rukom Evre u kaznenom prostoru, a drugog u 25. minuti zbog prekršaja Vidića nad Coleom, iako je dojam da se on dogodio izvan kaznenog prostora.

Domaćini su zaslužili vodstvo u prvom dijelu. No, kako je utakmica odmicala u nastavku, igrači izraelskog menadžera Avrama Granta su izgledali sve umorniji i sve porozniji u odbrani. Znalački je to iskoristio Manchester United, odnosno ponajviše njegov najskuplji igrač Wayne Rooney. Prvo je u 65. minuti briljantno zabio iz slobodnog udarca, nakon toga je u 73. minuti odličnim udarcem desnom nogom poravnao na 2-2, nakon što si je sam pripremio poziciju za šut, a onda je u 79. minuti sigurno realizirao penal, nakon što je Upson igrao rukom u svom 16-ercu.

Pogodak za 2-2 bio je Rooneyjev 100. u Premiershipu u dresu Manchester Uniteda, a ubrzo nakon njega zabio je i 101.

Tačku na i stavio je Javier Hernandez, koji je nakon udarca Giggsa podmetnuo nogu, te iz blizine postavio konačni rezultat.

West Ham je pretrpio prvi poraz nakon četiri utakmice u kojima su osvojili osam od mogućih 12 bodova. Manchester Unitedu je ovo druga uzastopna pobjeda. Prije toga su ''crveni vragovi'' imali dva poraza zaredom, ali u gostima kod Chelseaja i Liverpoola.

Tim Alexa Fergusona sada ima osam bodova više od Arsenala na 2. mjestu, ali i dvije utakmice više.

Spomenimo i to da je ovo bila osma uzastopna pobjeda mančesterskog kluba u prvenstvenim dvobojima s West Hamom.

Premiership, 31. kolo:

West Ham - Manchester United 2-4 (Noble 11-11m, 25-11 m / Rooney 65, 73, 79-11 m, Hernandez 84)

Tabela: 1. Manchester United 66, 2. Arsenal 58 (-2), 3. Chelsea 54 (-2), 4. Manchester City 53 (-1), 5. Tottenham 49 (-2)...