Nogomet
0

Hat-trick Ibrahimovića u utakmici protiv Norveške

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U srijedu su na rasporedu prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija, posljednje provjere prije završnica kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.

Od ranije odigranih utakmica vrijedi izdvojiti pobjedu Švedske nad Norveškom 4-2 uz hat-trick Zlatana Ibrahimovića, te visoku pobjedu Čilea nad Irakom 6-0.

Svega dvije minute bile su potrebne u Solni da Ibrahimović dovede svoju reprezentaciju u vodstvo. Sebastian Larsson ga je uposlio kroz sredinu, Ibrahimović se sjurio prema norveškom golu, a onda snažnim udarcem matirao Runea Jarsteina. Na gotovo su identičan način Šveđani u 28. minuti postigli drugi pogodak, a strijelac je ponovno bio Ibrahimović. Ovoga mu je puta za pogodak asistirao Albin Ekdal.

Činilo se da će Šveđani doći do lagane pobjede, no u svega pet minuta igre, u smiraju prvog poluvremena, Norvežani pogocima Mohammeda Abdellaouea s bijele tačke i Stefana Johansena izjednačavaju na 2-2.

Međutim Ibrahimović se u 57. minuti snažnim udarcem iz slobodnog udarca, koji norveški golman, iako je bio na lopti, nije uspio odbraniti, pobrinuo da Švedska ponovno povede, a posao je dovršio Anders Svensson u 75.

Čileanci su u Danskoj s visokih 6-0 razbili Irak, uz po dva pogotka Alexisa Sancheza i Emanuela Beausejoura. Sanchez je, spomenimo, bio i dvostruki asistent Beausejouru, a strijelci preostala dva pogotka bili su Henriquez i Mena.

Ukrajina je na Olimpijskom stadionu u Kijevu svladala Izrael s 2-0 pogocima Rotana i Seleznjova, a Turska i Gana su u Istanbulu "podijelili" bodove odigravši 2-2. Turci su nakon 28. minuta igre vodili pogocima Buraka Yilmaza i Umiua Buluta, no u drugom je dijelu Asamoah Gyan dvama pogocima pribavio svojoj reprezentaciji remi.

Prijateljske utakmice:

Finska - Slovenija 2-0 (Moisander 35, Mämäläinen 82) Čile - Irak 6-0 (Mena 8, Sanchez 22, 29, Beausejour 37, 45, Henriquez 80) Rumunjska - Slovačka 1-1 (Stancu 44 / Šestak 56) Švedska - Norveška 4-2 (Ibrahimović 2, 28, 57, Svensson 75 / Abdellaoue 38-11m, Johansen 43) Turska - Gana 2-2 (Yilmaz 7, Bulut 28 / Gyan 61. 75) Ukrajina - Izrael 2-0 (Rotan 29, Seleznjov 72) Južnoafrička Republika - Nigerija 0-2 (Nwofor 49, 68)