Najveći od najvećih
0

Hase je dobio ulicu i stadion i opet je premalo

Piše: Edin Isanović
Foto: P./Klix.ba
Hase je dobio svoju ulicu (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Na današnji dan rodio se jedan od najvećih nogometaša koje je BiH ikada imala - Asim Ferhatović Hase. Njegovo sportsko srce prestalo je kucati u noći između 24. i 25. januara 1987. godine. Sudbina je htjela da to bude na njegov 54. rođendan.

Bio je genijalan igrač. Izuzetno vezan za FK Sarajevo i glavni grad BiH. Asim Ferhatović bio je rođen za nogomet. To se vidjelo od malih nogu kada je trčao za krpenjačom na livadama Kovača i Vratnika. Kasnije je počeo trenirati u podmlatku FK Sarajevo.

Za Bordo tim odigrao je 600 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Ukupno je postigao oko 400 golova.

Godinama je bio jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije, a u sezoni 1963./1964. upisan je kao prvi strijelac prvenstva sa 19 golova. Nesvakidašnjom tehnikom lomio je svoje suparnike.

Omiljen u društvu

U timu sa Koševa nastupao je od 1948. do 1967. godine, a oprostio se nakon teške povrede u Rijeci. U toj sezoni (1966./67.) Sarajevo osvaja prvu titulu prvaka.

Njegovi saigrači prepričavaju da se povrijedio na Kantridi u petom kolu pomenute sezone. Haseta je povrijedio igrač koji se zvao Brnjac. Naglašavaju da mu je u autobusu prema Sarajevu noga bila toliko natekla da se naslućivalo da više neće moći igrati. Nažalost, prognoze su se obistinile. Nije više zaigrao.

Stariji građani Sarajeva napominju da je od Vratnika gdje je živio do Baščaršije imao svoja društva u brijačnicama, mjestima gdje bi igrao šaha. Imao je i mjesta na kojima je pomagao sirotinji.

Uspješan sportista koji je bio prije i iznad svega čovjek kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja. Imao je dosta obožavatelja koji su bili impresionirani njegovim likom i djelom. Dolazili su sa svih strana da bi ga vidjeli. Pozivali su ga mnogi “da ih počasti prisustvom”…

Karizma i talent

Oni koji su ga bolje poznavali kažu da je uživao u druženju s dragim mu “običnim” ljudima, razgovorima o malim i običnim temama svakodnevnice.S njim se moglo razgovarati o ljudskim stvarnostima i filozofiji života. Bio je čovjek izuzetne karizme i izvanserijskog talenta. Bio je istinski idol.

Za reprezentaciju Jugoslavije Hase je odigrao samo jednu utakmicu i to 8. oktobra 1961. u Beogradu protiv Južne Koreje (5:1).

Najveći bh. stadion nosi ime po njemu, a u neposrednoj blizini jedna ulica, također, zove se po velikanu bh. nogometa.

Za kraj treba istaći da je kratko vrijeme proveo u Turskoj, u Fenerbahceu. No, poslije odigranih devet utakmica vratio se u rodni grad. Odmah je izjavio:

"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu."

Hase, bio si zaista nešto posebno!