Nogomet
14

Hasan Salihamidžić: BiH će proći grupu na SP u Brazilu

Anadolija
Hasan Salihamidžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hasan Salihamidžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina može proći u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu, mišljenje je Hasana Salihamidžića, bivšeg bh. reprezentativca i igrača Bayerna i Juventusa u današnjem intervjuu za oficijelnu stranicu Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

On smatra da u grupi F Mundijala BiH protiv Argentine, Nigerije i Irana ima mogućnost da igra odličan nogomet.

"Sjetite se da smo jednom izgubili u kvalifikacijama, ali i to je bilo jer nismo imali sreće (poraz od Slovačke u Zenici 0:1, op.a.). Ako nastavimo sa sadašnjim igrama mislim da ćemo proći grupu. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je to prvi put da nastupamo na SP, i to je važno iskustvo za nas. Imamo velika imena, ali malo iskustva koje je potrebno za SP. Zato prolazak grupe bio bi ogroman uspjeh za cijelu zemlju“, rekao je Salihamidžić.

Jedan od najboljih nogometaša BiH svih vremena, koji je za reprezentaciju svoje zemlje nastupio 44 puta, kazao je da je plasman bh. nacionalnog tima na SP u Brazil uistinu nešto posebno.

"To je nešto što smo pokušali da ostvarimo od kraja krvavog rata, pa i tokom rata do danas. Cijela nacija je oduševljena. Zemlja se nalazi u vrlo teškoj situaciji, ali plasman na SP u Brazil donio je novi osjećaj optimizma cijeloj BiH i to je nešto fantastično", kazao je Salihamidžić.

Popularno zvani Braco naglasio je za i da je bio presretan poslije historijske pobjede u Litvaniji (1:0) sa kojom je selekcija BiH potvrdila plasman na SP.

"Svi smo bili sretni i to je veliki uspjeh za zemlju. Prije toga dva puta za dlaku nam je izmakao plasman na velika takmičenja, za SP 2010. godine u Južnoafričkoj Republici i EURO 2012. u Ukrajini i Poljskoj. Zato nam je ovaj uspjeh bio i mnogo draži nakon tih padova", pojasnio je Salihamidžić, dodavši:

"Cijela ekipa je odlična i odlično ukomponovana. Djeluje kao jedna porodica. Skoro svi igraju van zemlje, širom svijeta i moram reći da je selektor Safet Sušić uradio veliki posao u reprezentaciji."

O Vedadu Ibiševiću, strijelcu odlučujućeg gola meča u Kaunasu, Salihamidžić je govorio:

"Ibišević je zaista značajan igrač u reprezentaciji i postigao je značajne golove. Sve nas je obradovao kada je postigao historijski pogodak."

Ipak, presudnim u prvom plasmanu BiH na veliko nogometno takmičenja Salihamidžić vidi u "timskom duhu".

"Nogometna federacija učinila je mnogo. Doveli su Sušića koji je stavio igrače pod kontrolu, uveo disciplinu. Na kraju krajeva, uistinu imamo fantastične igrače Edina Džeke, Zvjezdana Misimović, Miralema Pjanić, Emira Spahić, Ibišević, … Nekada zaboravimo da oni igraju za najbolje evropske klubove“, istakao je Salihamidžić.