Nogomet
49

Haris Seferović strijelac pobjedničkog gola za Švicarsku protiv Ekvadora

Klix.ba
(Foto: EPA)
Švicarska je pobijedila Ekvador rezultatom 2:1 u današnjoj prvoj utakmici grupe E na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Strijelac pobjedničkog gola bio je Haris Seferović iz peterca u sudijskoj nadoknadi.

Južnoamerikanci su prethodno prvi došli do vodstva sjajnim golom Ennera Remberta Valencije Lastre u 22. minuti. On je nadskočio odbranu protivnika nakon centaršuta iz slobodnog udarca i zakucao loptu glavom u gol.

Nosilac grupe je izjednačio je u 47. minuti kada je Admir Mehmedi bio najviši u skoku i loptu poslanu iz kornera zakucao uz lijevu stativu.

Gol Josipa Drmića za Švicarsku iz 69. minute poništen je zbog ofsajda.

U prvom poluvremenu bila je ovo prilično nezanimljiva utakmica bez velikih prilika, da bi se tek kasnije desile neke interesantnije situacije. Švicarci su pokušavali igrati dugim loptama, a Ekvador se orijentisao brzim kontanapadima.

Seferović je ušao u igru za selekciju Švicarske u 75. minuti.

Istaknimo i to da su izabranici njemačkog stručnjaka na klupi Švicarske Ottmara Hitzfelda s lakoćom osigurali vizu za Brazil ne izgubivši nijednu od 10 kvalifikacijskih utakmica, te na Mundijal stigli sa izuzetno kvalitetnim timom i željom da se priključe najboljima na svijetu. Stoga su proglašeni favoritom u ovom meču, ali su u utakmicu ušli oprezno.

Ekvador je reprezentacija koja treći put igra na Svjetskim prvenstvima.

SP 2014, grupa E:

Švicarska - Ekvador 2:1 (Mehmedi 48., Seferović 90+3 / Valencia 22.) Francuska - Honduras (21:00 sat)