Nogomet
6

Hardouin postala prva žena u Izvršnom komitetu UEFA-e

Anadolija
Na 40. Redovnom kongresu Evropske fudbalske organizacije (UEFA) u Budimpešti Florance Hardouin je izabrana za prvog ženskog člana Izvršnog odbora UEFA-e.

Direktorica marketinga Francuskog fudbalskog saveza Hardouin je dobila glasove 33 članice UEFA-e i tako je postala prva žena u Izvršnom komitetu evropske kuće fudbala u kojem će funkciju obnašati do 2019. godine.

Ona je tako ostvarila pobjedu nad protukandidatkinjom Karen Espelund iz Norveške koja je dobila podršku 21 članice.

Na današnjem Kongresu sa 28 glasova za i 24 glasa protiv u punopravno članstvo UEFA-e primljen je Fudbalski savez Kosova, koji je postao 55. članica organizacije. Dva glasa su bila nevažeća.

Predsjednik kosovskog saveza Fadil Vokrri je izbor Kosova u UEFA-u ocijenio "historijskim momentom".

"Sada možemo da ujedinjujemo ljude na i oko fudbalskih terena. To je naša vizija kao 55. članice UEFA-e", poručio je Vokrri.

S druge strane, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić je kazao da se radi o političkom izboru i da je fudbal tako grubo "poražen".

Današnji Kongres UEFA-e u Budimpešti održan je bez prvog čovjeka te organizacije Michela Platinija, koji čeka odluku koju će u ponedjeljak donijeti Međunarodni sportski sud u vezi sa njegovom žalbom na suspenziju "zbog korupcije i primanja mita".

Čelništvo UEFA-e je pozvalo Izvršni odbor te kuće da za dvije sedmice održi vanredni sastanak na kojem će razmotriti situaciju shodno predstojećoj odluci suda.

Potpredsjednik FIFA-e i UEFA-e Angel Maria Villar saopćio je da će pomenuto sastanak biti održan 18. maja u švicarskom Bazelu.

Ukoliko sud ne uvaži Platinijevu žalbu i potvrdi mu suspenziju, UEFA će najvjerovatnije sredinom septembra u Atini organizirati izbore za predsjednika.