Nogomet
7

Evropska liga / Happoel Be'er Sheva i Celta Vigo posljednja dva kluba koja su izborila šesnaestinu finala

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Happoel Be'er Sheva i Celta Vigo su posljednja dva tima koja su izborila plasman u šesnaestinu finala Evropske lige nakon što su u grupama G, I i K odigrane utakmice 6. kola grupne faze tog takmičenja.

Plasman u šesnaestinu finala u kojoj će nastupiti ukupno 32 kluba kao prvoplasirani timovi svojih grupa osigurali su Ajax, Roma, Schalke, Šahtar Donjeck, Sparta Prag, Zenit, Fenerbahče, APOEL, St. Etienne, Fiorentina i Osmanlispor, a jedino se ne zna ko će biti prvi u grupi F gdje je odgođen meč u Italiji između Sassuloa i Genka. Ukoliko Genk osvoji bod u tom meču on će biti prvi, a Athletic Bilbao drugi.

Šesnaestinu finala Evropske lige kao drugoplasirani timovi svojih grupa izborili su Manchester United, Olympiacos, Anderlecht, AZ Alkmaar, Astra, Celta Vigo, Gent, Kasnodar, PAOK, Happoel Be'er Sheva i Villarreal.

U šesnaestinu finala Evropske lige kao trećeplasirani timovi svojih grupa Lige prvaka putuju Ludogorec, Bešiktaš, Borussia M'Gladbach, Rostov, Tottenham, Legia, Copenhagen i Lyon.

U direktnom okršaju za drugo mjesto izraelski Happoel Be'er Sheve je izbacio Southampton (1:1). Gosti su poveli preko Buzagla u 79. minuti, a za nadu na stadionu St. Marry pogodio je Van Dijk u 91. minuti. Na kraju je ostalo 1:1 i dalje je prošao Happoel zbog boljeg međusobnog omjera (više golova u gostima) pošto je u Izraelu između ova dva tima bilo 0:0.

Prvi poraz u ovoj sezoni Evropske lige upisao je Schalke koji je ranije osigurao prvo mjesto u grupi. Golovima Schlagera (22') i Radoševića (90+4') njemački klub je poražen od Salzburga u gostima. Bh. reprezentativac Sead Kolašinac nije bio u konkurenciji za tim Schalkea koji je igrao u izmijenjenom sastavu.

Pirovu pobjedu upisao je Inter koji je na svom terenu rezultatom 2:1 savladao Spartu Prag. Inter je ranije izgubio sve šanse za plasmanom, dok je Sparta ranije osigurala prvo mjesto u grupi. Za italijanski tim pogađao je Eder (23' i 90'), dok je jedini gol za goste postigao Marecek (54'). Penal za goste promašio je Dockal u 65. minuti.

U nokaut fazu je prošla i Celta Vigo koja je golovima Guidettija (4') i Orellane (76') savladala Panathinaikos u gostima. Celti je trebala pobjeda za siguran plasman i uspjela je u tome.

Grupa G: Standard Liege - Ajax 1:1, Panathinaikos - Celta 0:2.

1. Ajax 14 2. Celta Vigo 9 3. Standard Liege 7

  1. Panathinaikos 1

Grupa I: Nice - Krasnodar 2:1, Salzburg - Schalke 2:0.

1. Schalke 15 2. Krasnodar 7 3. Salzburg 7 4. Nice 6

Grupa K: Inter - Sparta Prag 2:1, Southampton - Hapoel Beer-Sheva 1:1.

1. Sparta 12 2. Hapoel BS 8 3. Southampton 8 4. Inter 6