Svjetsko prvenstvo 2010.
0

Halilhodžićevi 'slonovi' žele pehar prvaka

Sarajevo-x.com
Halilhodžić sa igračima Obale Slonovače
Halilhodžić sa igračima Obale Slonovače
Nakon što je bh. nogometna legenda Vahid Halilhodžić selekciju Obale Slonovače odveo na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkojh Republici, timu popularnih "slonova" porasli su apetiti do te mjere da predviđaju kako će upravo oni ponijeti titulu najbolje reprezentacije na svijetu.

Proslavljeni nogometaš i trener Halilhodžić izgradio je respektabilnu ekipu, a reprezentativac Didier Drogba, inače napadač engleskog Chelsea, ubijeđen je da pehar svjetskog prvaka za ovu reprezentaciju nije tako nedostižan kao što se čini.

Brazilski as Pele prethodno je prognozirao kako će upravo jedna afrička ekipa osvojiti ovu titulu 2010. godine.

Prije tri godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj "slonovi" su se dobro držali u jakoj grupi, pobijedivši Srbiju sa 3:2, a izgubivši od Argentine i Holandije sa po 2:1.

Reprezentacija Obale Slonovače izgrađena je upravo na iskustvima iz tog takmičenja, iako su 2008. na afričkom Kupu nacija osvojili tek četvrto mjesto.

Nakon što ih je u maju prošle godine preuzeo Halilhodžić (56), postigli su 16 golova i primili tek četiri u pet susreta. Drogba je dao šest, uključujuči i presudni u meču protiv Malavija.

Mostarac, koji je također bio napadač u toku svoje karijere, uveo je striktan režim i pozitivno djelovao na Drogbu.

Halilhodžić je za reprezentaciju bivše Jugoslavije u 15 utakmica postigao osam golova. Dvaput je bio vodeći napadač francuske prve lige sa Nantesom. Trenirao je Lille, Rennes i Paris Saint-Germain u Francuskoj, te Trabzonspor u Turskoj, te sjedio na klupi Al-Ittihada iz Saudijske Arabije, prije dolaska u Obalu Slonovače.