Obala Slonovače
0

Halilhodžić - trener od kojeg se mnogo očekuje

Sarajevo-x.com
Od maja ove godine, kada je preuzeo mjesto selektora reprezentacije Obale Slonovače, bh. stručnjak Vahid Halilhodžić nije doživio nijedan poraz. Ipak, svoj dosadašnji uspjeh na klupi tima iz Zapadne Afrike ocijenio je kao "prosječan".

Od šest susreta, koliko je od maja odigrala Obala Slonovače pod njegovim vodstvom, tim je zabilježio tri pobjede i tri neriješena rezultata. Očekivanja od ovog tima samim tim su se povećala, ali Halilhodžić smatra da ima još puno posla.

"Tim je i dalje krhak", rekao je na press konferenciji u Abidžanu, najvećem gradu zemlje. "Otkako sam preuzeo mjesto selektora, kuda god idem, čujem iste analize, iste komentare - ah, Vahid, imaš odličan tim. A svaki put kad ja kažem - nemam odličan tim, možda imam neke dobre igrale, ali sam tim je prosječan."

Halilhodžić, koji je uspješno vodio Lille i Paris Saint-Germain, nije ostao dužan ni medijima, javlja BBC.

"Vi mediji, a posebno navijači, trebate znati da ima boljih ekipa od naše, čak i u Africi."

Obala Slonovače imala je dobru odbranu u mečevima protiv Argentine i Holandije u toku susreta Svjetskog prvenstva 2006. godine, a pobijedili su reprezentaciju Srbije.

Predvođeni Didierom Drogbom, stigli su do polufinala ovogodišnjeg Afričkog kupa, gdje ih je porazio Egipat. Ipak, mnogi od ove reprezentacije očekuju mnogo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Nalaze se u kvalifikacionoj grupi sa Gvinejom, Burkinom Faso i Malavijem, a utakmice počinju u martu naredne godine.

"Imamo velika očekivanja od ovih kvalifikacija", rekao je Halilhodžić. "Bila bi sramota da ova generacija, koja je toliko talentovana, ne ode u Južnu Afriku. Možda smo sami sebi najveći izazov. Za neke igrače bit će to zadnje takmičenje."