Nogomet
6

Halilhodžić šesti državljanin BiH u Super ligi Turske: Bitku za bodove počinje protiv Ibričića

Anadolija
Trener Vahid Halilhodžić današnjim potpisom dvogodišnjeg ugovor sa Trabzonsporom postao je šesti državljanin Bosne i Hercegovine koji će se takmičiti u narednoj sezoni fudbalske Super lige Turske.

Osim Halilhodžića, u elitnom fudbalskom društvu evropsko-azijske zemlje svoj mjesto u narednom šampionatu trebali bi naći i reprezentativci BiH Edin Višća (Istanbul), Haris Medunjanin (Gaziantepsor) i Senijad Ibričić (Kayseri Erciyesspor), kao i nekadašnji članovi bh. nacionalnog tima Ermin Zec (Genclebirligi), te veteran golman Kenan Hasagić, koji bi nakon duže pauze opet mogao stati među stative, ovaj put novajlije u šampionatu, Balikeisirspora.

Dakle, od 18 klubova u Super ligi pet igrača i jedna trener iz BiH bit će u šest klubova. Doskora, u Turskoj je bio i Izet Hajrović, koji je dres Galatasaraya zamijenio Werderovim. U prošloj sezoni u društvu najboljih igrao je i Ognjen Vranješ, reprezentativac BiH, čija je ekipa Elazigspor ispala u Drugu ligu.

Broj igrača i trenera iz BiH mogao bi biti i veći u narednoj sezoni turskog šampionata obzirom da je prijelazni rok u ovoj zemlji do 1. septembra, te da je interes klubova za bh. igrače nakon SP u Brazilu veći no ikada.

Spominje se tako i mogući transfer Vedada Ibiševića u Trabzonspor, što je jedna od želja Halilhodžića koji je izvanrednog napadača svojevremeno trenirao u PSG-u.Uz Halilhodžića fudbalsku sreću u Turskoj u narednoj sezoni tražit će još jedan cijenjeni stručnjak sa Balkana, Hrvat Slaven Bilić, trener Besiktasa iz Istanbula.

Šampionat počinje 29. avgusta, a u prvom kolu sastat će se: Fenerbahce - Kardemir Karabukspor, Istanbul Basaksehir – Kasımpasa, Balikesirspor - Akhisar Belediye, Sivasspor – Gaziantepspor, Mersin Idmanyurdu – Besiktas, Kayseri Erciyesspor – Trabzonspor, Eskisehirspor - Torku Konyaspor, Bursaspor – Galatasaray i Caykur Rizespor – Genclerbirligi.

Već u drugom kolu Halilhodžića sa Trabzonsporom čeka derbi meč, kada će na svom terenu dočekati aktuelnog prvaka Fenerbahce, dok će u 10. takmičarskom krugu biti gosti drugog turskog velikana Galatasaraya. Međusobni duel Halilhodžić i Bilić trebali bi imati u 12. kolu. Najveća utakmica turskog prvenstva ove sezone između popularno zvanih ljutih rivala Galate i Fenera na rasporedu je u šestom kolu, piše Anadolu Agency.