Nogomet
33

Halilhodžić potpisao ugovor: Merhaba, došao sam da ostvarujemo uspjehe!

Anadolija
Foto: Trabzonspor
(Foto: Anadolija)
Turski fudbalski superligaš Trabzonspor potpisao je dvogodišnji ugovor sa bosanskohercegovačkim trenerom Vahidom Halilhodžićem, koji je jutros predvodio i prvi trening sa igračima.

Ovo je svojevrsni povratak Halilhodžića na posao koji je započeo prije osam godina. Naime, on je Trabzonspor sa klupe vodio i devet kola u sezoni 2005/2006.

Predsjednik Tranzonspora Ibrahim Haciosmanoglu je u obraćanju novinarima kazao da je načelni dogovor sa Halilhodžićem postignut prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu i da je proces pregovora nastavljen i nakon Mundijala.

"Naravno da su se nakon velikog uspjeha na Mundijalu i novih ponuda svi pitali da li će on doći u klub. Uvijek smo mu vjerovali i ona nas je učinio ponosnim na to. Njegova odluka da održi obećanje i dođe u Trabzon, uprkos dvostruko ili trostruko većim ponudama i u vrijeme kada se svijet percipira kroz prizmu materijalnog, mora se vrednovati i kao čin čovječnosti“, kazao je Haciosmanoglu.

Istakavši da je klub sa Halilhodžićem i prije osam godina zasnovao veoma dobru i blisku saradnju, Haciosmanoglu je kazao da je u proteklom periodu način rada popularnog Vahe i ponašanja bio često navođen kao primjer u klubu.

"Svi mu moramo omogućiti da u narednom periodu slobodno radi i da mu pružamo podršku. Nadamo se i molimo da ostvari velike uspjehe sa Trabzonsporom i turskim fudbalom uopće", poručio je Haciosmanoglu.

Halilhodžić se novinarima obratio turskim pozdravom "merhaba", te podsjetio da je prije osam godina predsjedniku Haciosmanogluu obećao nekoliko stvari i da je stajao iza toga.

"Tačno je da sam imao mnogo ponuda nakon SP-a. Da sam ih prihvatio ne bih imao mirnu savjest i slagao bih. Došao sam da ponovo radim sa vama, da radimo i ostvarujemo uspjehe“, kazao je Halilhodžić.Ističući da ga neće zabrinjavati moguće kritike na njegov rad, Halilhodžić je kazao da želi da profesionalno radi i sarađuje kako bi Trabzonspor ostvario dobre rezultate.

"Prihvatit ću svaku kritiku i mišljenje, jer je to normalno u fudbalu. Naravno, živite u demokratskoj zemlji, ali ukoliko te kritike pređu granice i prerastu u laži i ugroze mene i moju porodicu, onda će stvari poprimiti novu dimenziju“, jasan je bio Halilhodžić.

Kazavši da mu je zadovoljstvo da ponovo radi sa prijateljem Haciosmanogluom, Halilhodžić je rekao da se ne boji posla i da će dati sve da klub ostvari dobar rezultat u narednoj sezoni.

Halilhodžić je kao selektor reprezentacije Alžira na proteklom SP u Brazilu plasmanom u osminu finala ostvario historijski uspjeh za tu afričku zemlju. Postao je i prvi strani trener koji je drugi put u Trabzonsporu.