Nogomet
1

Halilhodžić bi mogao biti smijenjen s dužnosti selektora Alžira

Totalsport
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Vahid Halilhodžić, trener rođen u BiH, koji od ljeta 2011. godine obnaša dužnost selektora Alžira, mogao bi zbog neslaganja s predsjednikom Alžirskog nogometnog saveza Mohammedom Raouraouaom biti uskoro smijenjen, pišu francuski mediji.

Halilhodžić je nedavno izjavio kako će o eventualnom produženju ugovora s Alžirskim nogometnim savezom, koji mu vrijedi do 30. juna, govoriti tek nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu idućeg ljeta, kojeg je izborio s Pustinjskim lisicama.

Predsjedniku saveza se to nije dopalo te je navodno zatražio od 61-godišnjeg bh. stručnjaka da se ranije izjasni želi li i dalje voditi alžirsku selekciju.

Njihov hladni odnos, prema svjedočenju jednog dobro upućenog alžirskog novinara, produbila su i različita stajališta o nastupu u Brazilu. Halilhodžić smatra kako je već plasman u Brazil uspjeh, dok je Raouraoua kao cilj postavio plasman u drugi krug. Alžir će u grupi H igrati redom protiv Belgije, Južne Koreje i Rusije.

Halilhodžić uživa veliku podršku alžirskih reprezentativaca, pa bi njegov eventualni odlazak s dužnosti selektora mogao izazvati nezadovoljstvo u selekciji.

U svakom slučaju, Halilhodžiću se već jednom dogodio otkaz na klupi selekcije koju je trebao voditi na Svjetskom prvenstvu, i to u reprezentaciji Obale Slonovače. Zbog eliminacije u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija 2010. godine, i to baš od Alžira, bio je smijenjen s dužnosti selektora četiri mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.